Turvallisuusalan perustutkinto

Esittely
Turvallisuusalan perustutkinnon suorittanut turvallisuusvalvoja voi erikoistua vartiointi-, pelastus- tai turvallisuustekniseen toimintaan.
Kouluttaudu turvallisuusalan ammattilaiseksi
Turvallisuusvalvojana ylläpidät ja kehität organisaatioiden tai alueiden toimintaympäristöjen turvallisuutta ja palvelet asiakkaita. Työssäsi voi olla vastuussa asiakkaiden omaisuuden suojaamisesta, turvallisuuden ylläpitämisestä tai henkilöiden kulunvalvonnasta.
Koulutuksessa voit erikoistua vartiointi-, pelastus- tai turvallisuustekniseen toimintaan.
Turvallisuusvalvojana työskentely vaatii hyviä vuorovaikutustaitoja ja kuntoa (fyysistä ja psyykkistä) sekä nuhteetonta taustaa.
Koulutuksen kuvaus ja sisältö
Turvallisuusvalvojan koulutuksessa opit hallitsemaan riskejä ja kehittämään toimintaympäristöjen turvallisuutta. Opit myös asiakaspalvelua.
Koulutus järjestetään Myyrmäen toimipisteessä osoitteessa Ojahaantie 5, Vantaa.
Opinnot sisältävät teoriaa ja käytännön harjoittelua oppilaitoksessa Myyrmäessä sekä opiskelua koulutussopimuksella tai oppisopimuksella työelämässä.
Osaaminen osoitetaan näytöillä tekemällä käytännön työtehtäviä aidoissa työtilanteissa.
Opintojen kesto määräytyy henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaan, ja siinä huomioidaan aiemmin hankittu osaaminen. Opinnot kestävät keskimäärin 2–3 vuotta.
Turvallisuusalan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä. Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osaamispistettä) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä).
Ammatillisista tutkinnon osista 45 osaamispistettä on pakollisia ja 100 osaamispistettä valinnaisia.
Opinnot ja opintojen suorittamiseen tarvittavat oppikirjat, työvälineet ja materiaalit ovat pääsääntöisesti maksuttomia kunnes opiskelija täyttää 20 vuotta.
Muutoin opiskelukustannukset oppikirjojen ja tarvittavan työvaatetuksen osalta ovat noin 400 euroa ja korttikoulutuksien viranomaismaksut noin 150 euroa. Tarvittaessa henkilökohtainen tietokone merkistä ja mallista riippuen maksaa noin 300–500 euroa.
Hakeminen
Haku yhteishaussa Opintopolussa tai jatkuvassa haussa.
Ammatillisen koulutuksen yhteishaku on tarkoitettu ensisijaisesti hakuvuonna perusopetuksen tai valmentavan koulutuksen päättäville nuorille. Seuraava yhteishaku on keväällä 2024.
Jatkuvassa haussa uusia koulutuksia alkaa läpi vuoden. Jatkuva haku on avoin kaikille hakijoille.
Haku on auki toistaiseksi. Hae tästä.
Koulu alkaa elokuussa 2023.
Koulutuksessa tarvitset itsenäistä suomen kielen taitoa (kielitaitovaatimus B1/YKI 3).
Hakija kutsutaan tarvittaessa kielikokeeseen sähköpostilla.
Liitä hakemukseen viimeisimmät koulu- ja työtodistuksesi sekä kielitaitotodistus, jos äidinkielesi on muu kuin suomi, ja jos et ole suorittanut perusopetusta tai toisen asteen tutkintoa suomen kielellä.
Hakemuksia käsitellään jo hakuaikana. Hakijat pyydetään haastatteluun sähköpostitse. Katso myös roskaposti.
Työllistyminen
Turvallisuuspalveluiden kysyntä kasvaa. Osaaville ammattilaisille on kysyntää.
Turvallisuusvalvojana voit työskennellä esimerkiksi turvallisuusoperaattorina, järjestyksenvalvojana yleisötapahtumissa, kauppakeskuksissa tai julkisessa liikenteessä kuten metrossa, satamissa tai rautatieasemilla, vartijana hälytyskeskuksessa, valvomossa tai rikosten paljastamiseen liittyvissä tehtävissä, turvatarkastajana, turvallisuusasiantuntijan tehtävissä, arvokuljettajana tai aulapalvelutehtävissä.
Jatko-opinnot
Turvallisuusalan perustutkinto antaa hakukelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Voit hakea tutkinnon tehtyäsi esimerkiksi poliisikouluun.
Varian turvallisuusalan opiskelijana voit tehdä korkeakouluopintoja Laurea-ammattikorkeakoulussa samanaikaisesti perustutkinnon opintojen kanssa. Lue lisää väyläopinnoista täältä.
Lisätietoja väyläopinnoista: opinto-ohjaaja Paavo Tuomainen, 040 587 4186, paavo.tuomainen@eduvantaa.fi
Terveydelliset vaatimukset ja muut edellytykset
Hakijalta edellytetään hyviä sosiaalisia taitoja, asiakaspalveluun vaadittavaa riittävää suomen kielen taitoa sekä kohtuullista fyysistä ja hyvää psyykkistä terveydentilaa.
Turvallisuusalan koulutuksessa on terveydentilaa koskevia vaatimuksia, jotka voivat olla opiskelijaksi ottamisen esteenä:
- Sellainen näön tai kuulon heikkous, jota ei voida apuvälineillä korjata
- Sellaiset psyykkiset sairaudet, jotka estävät käytännön työtehtäviin tai työssäoppimiseen osallistumisen, kuten ajankohtainen hoitamaton psykoosi tai vaikea toimintakykyä laskeva masennus
- Päihteiden ongelmakäyttö tai päihderiippuvuus
- Toimintakykyyn vaikuttava tuki- ja liikuntaelimistön sairaus
Oma kuvaus nykyhetken terveydentilasta riittää valintatilanteessa. Oppilaitos voi annetun ilmoituksen perusteella pyytää tarkempia terveydentilatietoja kuten lääkärintodistuksen.
Alan terveysvaatimuksista voi lukea lisää täältä.
Turvallisuusala kuuluu SORA-sääntelyn piiriin. Oppilaitoksella on mahdollisuus pyytää viranomaisilta suppeaa turvallisuusselvitystä selvittääkseen opiskelijan nuhteettomuutta.
Lisätietoja
Toimipisteet
Vantaan ammattiopisto Varia järjestää ammatillista koulutusta neljässä toimipisteessä eri puolilla Vantaata.
Lisätietoa toimipisteestä Vantaan ammattiopisto Varia, Myyrmäen toimipisteOjahaantie 5
01600Vantaa
Suomi