Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto

Esittely
Tutkinnon suorittanut voi valinnoistaan riippuen erikoistua sähkö-, automaatio- tai sähköverkkoasennuksiin.
Positiivisella energialla sähköalan ammattilaiseksi
Automaatioasentajana asennat, huollat ja pidät kunnossa automaatiojärjestelmiä ja -koneita. Voit työskennellä esimerkiksi prosessi- ja automaatiotekniikkaa käyttävässä teollisuudessa, uudis- ja korjausrakennustyömailla tai asennus- ja huoltoliikkeissä.
Automaatioasentajan opintoihin voit hakea yhteishaussa.
Automaatioasentajaksi voit opiskella Myyrmäen toimipisteessämme.
Sähköasentajana asennat, huollat ja korjaat kiinteistöjen ja laitosten sähkö- ja automaatiojärjestelmiä, -laitteita tai sähkönjakeluverkkoja. Voit työskennellä sähköurakoitsijoilla, rakennusliikkeissä, elektroniikka- ja sähköteollisuudessa, energiateollisuudessa sekä muilla teollisuuden aloilla tai yrittäjänä.
Sähköasentajan opintoihin voit hakea yhteishaussa ja jatkuvassa haussa.
Sähköasentajaksi voit opiskella Hiekkaharjun ja Myyrmäen toimipisteissämme.
Sähköalan ammattilaisia tarvitaan sähkön tuottamisen, jakelun, siirron, sähköistyksen sekä sähköasennusten, korjausten ja huollon sekä automaation ja kunnossapidon tehtävissä. Sähkö- ja automaatioalan ammattilainen asentaa ja huoltaa kiinteistöjen ja laitosten sähkö- ja automaatiojärjestelmiä tai sähkönjakeluverkkoja.
Opinnot sisältävät teoriaa ja käytännön harjoittelua oppilaitoksessa sekä opiskelua koulutussopimuksella tai oppisopimuksella työelämässä.
Osaaminen osoitetaan näytöillä tekemällä käytännön työtehtäviä aidoissa työtilanteissa.
Sähköasentajaksi voit opiskella Hiekkaharjun ja Myyrmäen toimipisteissämme. Automaatioasentajaksi voit opiskella Myyrmäen toimipisteessämme.
Koulutus järjestetään Varian Myyrmäen toimipisteessä 3.4.2023 – 20.12.2024 välisenä aikana.
Opintojen kesto määräytyy henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaan, ja siinä huomioidaan aiemmin hankittu osaaminen.
Sähkö- ja automaatioalan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä. Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osaamispistettä) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä).
Ammatillisista tutkinnon osista 30 osaamispistettä on pakollisia ja 70 osaamispistettä valinnaisia. Sähköasentajan opinnoissa ammatillisista tutkinnon osista 45 osaamispistettä on pakollisia. Automaatioasentajan opinnoissa 45 osaamispistettä on valinnaisia.
Opinnot ja opintojen suorittamiseen tarvittavat oppikirjat, työvälineet ja materiaalit ovat maksuttomia oppivelvollisille. Muut kuin oppivelvolliset kustantavat omat oppimateriaalinsa ja työvälineensä. Opiskelukustannukset ovat arviolta noin 500 euroa.
Hakeminen
Haku yhteishaussa Opintopolussa tai jatkuvassa haussa.
Ammatillisen koulutuksen yhteishaku on tarkoitettu ensisijaisesti hakuvuonna perusopetuksen tai valmentavan koulutuksen päättäville nuorille. Seuraava yhteishaku on keväällä 2024.
Jatkuvassa haussa uusia koulutuksia alkaa läpi vuoden. Jatkuva haku on avoin kaikille hakijoille.
Seuraava haku- ja aloitusajankohta päivitetään sivulle.
Hakuohjeet
Liitä hakemukseen todistukset aikaisemmista koulutuksistasi ja osaamisestasi.
Tuoreimmat opiskelutietosi voit jakaa Oma Opintopolku -palvelusta saamasi linkin avulla. Jos opiskelutietojasi ei ole Oma Opintopolussa, voit liittää ne mukaan sähköisinä tiedostoina.
Liitä monisivuiset dokumentit pdf-tiedostona.
Liitä mukaan todistus suomen kielen taidostasi, jos äidinkielesi ei ole suomi, etkä ole suorittanut perusopetusta tai toisen asteen tutkintoa suomen kielellä.
Koulutukseen valitaan haastattelujen ja esitettyjen dokumenttien perusteella.
Hakijat kutsutaan haastatteluun sähköpostin välityksellä. Tarkista, että sähköpostisi on oikein kirjoitettu.
Suomenkieliseen koulutukseen vaadittava vähimmäiskielitaito on B.1. kielen kaikilla tasoilla.
Tähän koulutushakuun ei järjestetä erillistä suomen kielen koetta. Jos äidinkielesi ei ole suomi, etkä ole suorittanut perusopetusta tai toisen asteen tutkintoa suomen kielellä, liitä hakemukseen mukaan todistus suomen kielen taidostasi.
Haastattelut toteutetaan suomen kielellä.
Koulutus soveltuu itsenäiseen opiskeluun kykeneville opiskelijoille, joilla on teknisen alan osaamista ja työkokemusta sekä suoritettuja toisen asteen opintoja.
Työllistyminen
Sähkö- ja automaatioalan perustutkinnon suoritettuasi osaat tehdä turvallisesti kiinteistöjen ja teollisuuden asennus-, korjaus- ja käyttöönottotöitä. Koulutuksessa voit erikoistua sähkö-, automaatio- tai sähköverkkoasennuksiin.
Sähköasentajan koulutus antaa oikeuden tehdä sähkötöitä, jotka vaativat sähköpätevyys 2 -todistuksen.
Automaatioasentajan koulutus antaa oikeuden tehdä sähkötöitä, jotka vaativat sähköpätevyys 3 -todistuksen.
Jatko-opinnot
Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto antaa hakukelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin.
Yhteishaussa koulutukseen valitut Varian opiskelijat voivat tehdä sähkö- ja automaatiotekniikan korkeakouluopintoja Metropolia Ammattikorkeakoulussa samanaikaisesti perustutkinnon opintojen kanssa. Väyläopinnot (30 op) tehtyäsi saat suoran hakukelpoisuuden sähkö- ja automaatiotekniikan tutkinto-opiskelijaksi Metropoliaan. Väyläopinnot voidaan hyväksilukea osaksi jatko-opintoja. Lisää tietoa voit lukea täältä.
Lisätietoja
Armas Koivisto
sähkö- ja automaatioasentajan koulutuksetToimipisteet
Vantaan ammattiopisto Varia järjestää ammatillista koulutusta neljässä toimipisteessä eri puolilla Vantaata.
Lisätietoa toimipisteestä Vantaan ammattiopisto Varia, Hiekkaharjun toimipisteTennistie 1
01370Vantaa
Suomi
Vantaan ammattiopisto Varia järjestää ammatillista koulutusta neljässä toimipisteessä eri puolilla Vantaata.
Lisätietoa toimipisteestä Vantaan ammattiopisto Varia, Myyrmäen toimipisteOjahaantie 5
01600Vantaa
Suomi