Logistiikan perustutkinto

Logistiikka-ala tarjoaa monta tietä ammattilaiseksi
Kuorma-autonkuljettaja työskentelee tavara- tai henkilöliikenteen kuljetustehtävissä. Työhön kuuluu myös asiakaspalvelua.
Variassa on mahdollista sisällyttää tutkintoon lentoasemapalveluiden osaamisalan tutkinnon osa Maapalvelutehtävissä toimiminen (35 osp). Opintoihin sisältyy työssäoppimisjakso lentokentällä. Koulutus antaa hyvät valmiudet lentokentällä työskentelemiseen.
Linja-autonkuljettaja työskentelee tavara- tai henkilöliikenteen kuljetustehtävissä turvallisesti ja tehokkaasti. Matkustajia kuljetetaan linja-autoilla kaupunkiliikenteessä, pitkänmatkan linjaliikenteessä tai tilausajoina. Linja-autonkuljettajan työhön kuuluu asiakaspalvelua.
Yhdistelmäajoneuvon kuljettaja kuljettaa esimerkiksi elintarvikkeita kauppoihin, polttoaineita huoltoasemille tai rakennustarvikkeita rakennustyömaille turvallisesti ja tehokkaasti. Yhdistelmäajoneuvonkuljettajan työhön kuuluu asiakaspalvelua.
Lentoasemahuoltaja työskentelee lentoaseman maapalveluissa huolellisesti ja vastuullisesti. Lentoasemahuoltaja purkaa lentoasemalle saapuvan lentokoneen matkustajajoukon ja matkatavaran, tankkaa ilma-aluksen sekä tarkistaa uudelle lennolle lähtevän lentokoneen.
Variassa koulutetaan toistaiseksi autonkuljettajia, joiden tutkintoon sisältyy lentoasemapalveluiden osaamisalan Maapalvelut ja turvallisuus -tutkinnon osa (25 osaamispistettä), johon sisältyy esimerkiksi työssäoppimisjakso lentokentällä. Kyseinen tutkinnon osa antaa hyvät valmiudet lentokentällä työskentelemiseen.
Palvelulogistiikkatyöntekijän työhön kuuluu kuljetettavien tavaralähetysten keräilyä, lähettämistä, vastaanottamista, varastointia ja kierrätystä. Työssä tehdään myös varastokirjanpitoa, käytetään varaston tietojärjestelmiä ja palvellaan asiakkaita.
Palvelulogistiikkatyöntekijä tekee työtä käsin ja koneellisesti. Työ on usein vuorotyötä, koska tavaroita kuljetetaan kellon ympäri joka päivä.
Palvelulogistiikkatyöntekijä voi työskennellä esimerkiksi kuljetusliikkeissä, liikenteessä, kaupoissa, teollisuudessa tai julkisella sektorilla.
Logistiikan perustutkinnon opinnot tarjoavat perusvalmiudet työskennellä alan tehtävissä. Logistiikka-alan työtehtävät vaativat oma-aloitteisuutta ja aikataulujen noudattamista.
Opiskelijalla on valmistuessaan kaikki vaadittava: kuljettajalla ajokortti ja ajokorttiluokkaan vaadittava ammattipätevyys sekä suuntautumisen mukaan esimerkiksi luvat vaarallisten aineiden kuljetuksiin.
Opintojen aikana suoritetaan tieturvakortti, työturvallisuuskortti ja ensiapukortti sekä hygieniapassi. Sisälogistiikan osaamisalan opinnoissa suoritetaan työturvallisuuskortti, tulityökortti ja trukkikortti sekä hygieniapassi ja ensiapukortti (EA1).
Opinnot sisältävät teoriaa ja käytännön harjoittelua oppilaitoksessa sekä opiskelua koulutussopimuksella tai oppisopimuksella työelämässä.
Osaaminen osoitetaan näytöillä tekemällä käytännön työtehtäviä aidoissa työtilanteissa.
Opintojen kesto määräytyy henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaan, ja siinä huomioidaan aiemmin hankittu osaaminen.
Logistiikan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä. Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osaamispistettä) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä).
Tutkinnon osaamisalojen tutkintonimikkeiden ammatillisista tutkinnon osista yleensä 90 osaamispistettä on pakollisia ja yleensä 55 osaamispistettä valinnaisia.
Linja-autonkuljettajan ammatillisista tutkinnon osista 90 osaamispistettä on pakollisia ja 40 osaamispistettä valinnaisia. Linja-autonkuljettajan opinnoissa valitaan näiden lisäksi yksi tutkinnon osa (15 osaamispistettä) kolmesta vaihtoehdosta.
Opinnot ja opintojen suorittamiseen tarvittavat oppikirjat, työvälineet ja materiaalit ovat pääsääntöisesti maksuttomia, kunnes opiskelija täyttää 20 vuotta.
Muutoin kustannukset ovat enintään noin 1 000 euroa.
Sisälogistiikan osaamisalan opinnot: jos opiskelija valitsee Tavaran kuljettaminen -tutkinnon osan sisälogistiikan osaamisalan opinnoissa, kustannukset ovat enintään noin 500 euroa.
Hakeminen
Haku yhteishaussa Opintopolussa tai jatkuvassa haussa.
Ammatillisen koulutuksen yhteishaku on tarkoitettu ensisijaisesti hakuvuonna perusopetuksen tai valmentavan koulutuksen päättäville nuorille. Seuraava yhteishaku on keväällä 2023.
Jatkuvassa haussa uusia koulutuksia alkaa läpi vuoden. Jatkuva haku on avoin kaikille hakijoille.
Seuraavat hakuajat koulutukseen:
Hakuaika 15.8.–4.9.2022
- Haastattelut 15.–16.9.2022
- Kielikoe 16.9.2022
- Orientaatioviikko 3.–7.10.2022
Hakuaika 10.–30.10.2022
- Haastattelut 17.–18.11.2022
- Kielikoe 18.11.2022
- Orientaatioviikko 5.–9.12.2022
Hakuaika 23.1.–12.2.2023
- Haastattelut 2.–3.3.2023
- Kielikoe 3.3.2023
- Orientaatioviikko 20.–24.3.2023
Logistiikka-alalla opiskelussa ja työskentelyssä tarvitset hyvää suomen kielen taitoa (B1). Toimita hakiessasi todistus kielitaidosta, jos äidinkielesi ei ole suomi ja et ole suorittanut perusopetusta tai toisen asteen tutkintoa suomen kielellä.
Soveltuvuuskokeen osa-alueita ovat haastattelu, matematiikan ja loogisen ajattelukyvyn osio, mahdollinen ajonäyte sekä tarvittaessa kielikoe. Hakijat kutsutaan soveltuvuuskokeeseen sähköpostilla.
Soveltuvuus- ja kielikokeen perusteella hakija voidaan valita koulutukseen ja ohjata opiskeluvalmiuksia parantaviin OPVA-opintoihin, joihin sisältyy muun muassa suomen kieltä, matematiikkaa ja tietotekniikkaa. OPVA-opinnot kestävät noin kuusi kuukautta.
Työllistyminen
Ammattikuljettajana voit työskennellä tavara- tai henkilöliikenteessä.
Palvelulogistiikkatyöntekijänä voit työskennellä esimerkiksi erilaisissa varastoissa, kuljetusliikkeissä, liikenteessä, terminaaleissa, satamissa, tukkuliikkeissä, vähittäiskaupoissa, teollisuudessa tai julkisella sektorilla.
Lentoasemahuoltajana voit työskennellä lentoaseman maapalveluissa.
Logistiikka-alalla on paljon työmahdollisuuksia Uudellamaalla. Alalla on jatkuva tarve ammattitaitoisille tekijöille.
Jatko-opinnot
Logistiikan perustutkinto antaa hakukelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin.
Terveydelliset vaatimukset ja muut edellytykset
Koulutuksessa on terveydentilaa koskevia vaatimuksia, jotka voivat olla opiskelijaksi ottamisen esteenä:
- Insuliinihoitoinen diabetes
- Epilepsia tai muut tasapainoelimistön sairaudet ja toimintahäiriöt
- Sellainen näön tai kuulon heikkous, jota ei voida korjata apuvälineillä
- Sydän- ja verenkiertoelinten sairaus
- Fyysisen kuormituksen sietoa ja ulkotyössä selviytymistä rajoittava hengityselinten sairaus
- Tuki- ja liikuntaelimistön sairaus
- Munuaissairaudet
- Psyykkinen sairaus, joka estää käytännön tehtäviin tai työssäoppimiseen osallistumisen
- Päihteiden ongelmakäyttö tai päihderiippuvuus
Oma kuvaus nykyhetken terveydentilasta riittää valintatilanteessa. Oppilaitos voi annetun ilmoituksen perusteella pyytää tarkempia terveydentilatietoja, kuten lääkärintodistuksen.
Logistiikan alan koulutukset ovat SORA-lainsäädännön piirissä eli määrätyt terveysvaatimukset ovat ajokorttilainsäädännön ja SORA-lain mukaan voimassa.