Aitoja kohtaamisia ja merkityksellisiä työpäiviä – vammaistyössä tuetaan oppimista ja toimintakykyä monipuolisin keinoin

Uutinen

Asiasanat

KoulutusOpiskelijatYhteistyökumppanit

Vammaisten henkilöiden oppimista ja toimintakykyä voi edistää eri tavoin aina kerhotoiminnasta työtoimintaan ja maahanmuuttajien kotoutumisessa tukemiseen. Vammaistyön seminaari teemalla oppiminen ja toimintakyky järjestettiin Varian Koivukylän toimipisteessä 3.3.2023.

Pirjo Vartiainen avaamassa seminaaria. Taustalla valkokangas, jossa seminaarin ohjelma.

Varian lehtori ja työelämäkoordinaattori Pirjo Vartiainen avasi seminaarin.

Vammaistyö on ihmisläheinen ala, jolta löytyy vaihtoehtoja. Tulevat lähihoitajamme sekä sosiaali- ja terveysalan työelämän edustajat pääsivät perjantaina seuraamaan erilaisia puheenvuoroja, jotka käsittelivät vammaistyön monia mahdollisuuksia. Iltapäivän aikana luotiin verkostoja ja saatiin uusia ideoita.

Maahanmuuttajataustaisten vammaisten henkilöiden tukena

Koordinaattori Karoliina Mäki Tukikeskus Hilmasta kertoi puheenvuorossaan maahanmuuttajataustaisten vammaisten henkilöiden erilaisista tuen tarpeista ja oppimisen haasteista.

Tukikeskus Hilma edistää vammaisten ja pitkäaikaissairaiden maahanmuuttajien kotoutumista ja itsenäistä elämää Suomessa, lisää tietoisuutta vähemmistöistä ja edistää heidän oikeuksiaan. Puheenvuoron aikana saatiin puhelintervehdys myös kokemusasiantuntija Darunilta, joka kertoi, millaista oli muuttaa Suomeen vammaisena lapsena eri kulttuurista.

Tukikeskus Hilmassa työskentelee palveluneuvojia, kokemusasiantuntijoita, opiskelijoita ja työkokeilijoita.

Kodinomaista asumista, luovia harrastuksia ja oikeita töitä

Kepakodin toiminnanjohtaja Minna Kangasaho ja yksikön johtaja Nina Vuorenmaa esittelivät kodin asukkaiden toiminnallista arkea ja yksilöllisesti järjestettyä työtoimintaa oikeissa työpaikoissa. Kepakodin ohjaajat tukevat asukkaita työtoiminnassa ja tavallisissa arjen askareissa, kuten kaupassa käynnissä, kotitöissä ja vapaa-ajan puuhissa.

Live-säätiön koulutuspäällikkö Liisa Rissanen sekä ammatilliset erityisopettajat Hanna Sariola ja Airi Ahonen tutustuttivat vieraat TELMA-koulutukseen, joka valmentaa työhön ja itsenäiseen elämään.

Vantaan kehitysvammaisten Tuki ry:n tervehdyksessä esiteltiin yhdistyksen monipuolista kerhotoimintaa. Tanssitaiteilija Riina Hannuksela puolestaan kertoi puheenvuorossaan taiteen yhteisöllisestä merkityksestä vammaistyössä.

Vammaisille henkilöille suunnatuissa kerhoissa ja ryhmissä on mukana ohjaajia tukemassa osallistujia.

Iltapäivän päätteeksi uuden Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen aikuissosiaalityön ja vammaispalvelujen toimialan palvelualuejohtaja Terhi Tehola toi ajankohtaiset terveisensä.

Vammaistyön opiskelu Variassa tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia

Ammattiopisto Varian vammaistyön osaamisalan ja ammattitutkintojen vastuuopettaja Mari Seppänen kertoi esityksessään vammaisalan opiskelusta Variassa. Seppänen on kehittänyt Varian vammaistyön ammattitutkintoja ja ollut mukana kirjoittamassa Vammaistyön käsikirjaa, jota käytetään molempien kokonaisuuksien opetuksessa.

Vammaisalan kenttä on laaja ja monipuolinen. Alalla voi työskennellä niin lasten, aikuisten kuin ikääntyneidenkin parissa. Työpaikkoja voivat olla esimerkiksi työ- tai päivätoiminta sekä asumisen palvelut. Asiakasryhmät ovat erilaisia aina vaikeasti vammaisista arjen ohjausta tarvitseviin henkilöihin.

Vammaistyössä voi hyödyntää omaa persoonaansa, vahvuuksiaan ja luovuuttaan. Vammaisalan tekijä voi halutessaan kehittää osaamistaan perehtymällä esimerkiksi kommunikaation tukitaitoihin ja välineisiin tai erilaisiin hoidollisiin apuvälineisiin. Työllistymis- ja jatkokouluttautumismahdollisuudet ovat hyvät.

Ammattiopisto Varian lähihoitajien koulutuksessa on mahdollisuus suuntautua vammaistyön osaamisalaan.

Variassa voi opiskella myös vammaisalan ammattitutkinnon, joka on tarkoitettu alalla toimiville henkilöille.

Haku vammaistyön ammattitutkintoon on nyt auki, ja paikkoja on vielä jäljellä.

Lue lisää ja hae 15.3.2023 mennessä tästä.

Voit hakea sosiaali- ja terveysalan perustutkintoon (lähihoitaja) yhteishaussa tai jatkuvassa haussa.

Lähihoitajan tutkinto on mahdollista suorittaa erilaisin poluin, kuten oppisopimuksella tai työvaltaisella opintopolulla.

Lue lisää ja hae lähihoitajan koulutukseen tästä.

Avainsanat

SeminaaritToisen asteen koulutusVariaOpiskelu