Varian opiskelijat kehittivät ilmastoystävällisiä reseptejä Vantin kanssa

Uutinen

Ruoan tekijät ja syöjät edistävät yhdessä kestävää ruokakulttuuria Vantaalla.

Opiskelijat ottavat lounasta linjastolta Varia Hiekkaharjun ruokalassa.

Vantaalla kehitetään aktiivisesti ruokailun osallisuutta ja sen ympäristövastuullisuutta aina varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle yhteistyössä eri sidosryhmien kanssa. Tätä edistetään muun muassa ympäristöministeriön osarahoittamassa hankkeessa, joka on osa Kestävä kaupunki -ohjelmaa. Hanke kantaa nimeä Osaamista ja osallistumista – lapset ja nuoret mukaan tekemään kestävämpää ruokakulttuuria.

Hiilidiili-merkki ohjaa ympäristöystävällisiin lounasvalintoihin

Vantaalla otettiin syksyllä 2021 käyttöön Hiilidiili-merkki päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten ruokailussa. Merkin tarkoituksena on tuoda linjastossa esille ympäristöystävällisiä lounasvaihtoehtoja ja tarjota näin lapsille ja nuorille mahdollisuuksia tehdä myönteisiä ilmastotekoja.

Hiilidiili-merkin ansaitsevat lounasruoat ovat pääsääntöisesti olleet lakto-ovovegetaarisia eli ne sisältävät kasvikunnan tuotteiden lisäksi sekä maitovalmisteita että kananmunaa.

Nyt Vantaalla tuotekehitetään lasten ja nuorten kanssa uusia ilmastoystävällisiä reseptejä ateriapalveluiden tuottajien käyttöön. Tavoitteena on saada ilmastoystävällisiä reseptejä, joissa on sekä kuultu lasten ja nuorten mielipiteitä että otettu heidät mukaan reseptien suunnitteluun.

Ilmastoystävälliset reseptipajat Variassa

Varian Hiekkaharjun toimipisteessä toteutettiin toukokuussa 2022 ilmastoystävällisiä reseptipajoja yhteistyössä opiskelijoiden, opettajien ja ateriapalveluiden tuottajan Vantin kanssa. Varian opetuskeittiö muuttui parin päivän ajaksi tuotekehityskeittiöksi, jossa valmistettiin ilmastoystävällisiä lounasruokia.

Proteiininlähteinä käytettiin joko kasviproteiineja ja/tai broileri-nautajauhelihaa. Käytettyjä kasviproteiineja olivat mm. linssit, pavut, härkäpapuvalmiste, herneproteiinirouhe ja soijarouhe.

Reseptipajoissa kokattiin porkkanasosekeittoa, nakkikeittoa ja makaronilaatikkoa. Opiskelijat, opettajat ja Vantin henkilöstö arvioivat valmistettuja ruokia aistinvaraisesti. Aistinvaraisessa arvioinnissa tutkittiin ruoan tuoksua, ulkonäköä, väriä, makua ja rakennetta. Lisäksi arvioitiin, sopiiko maisteltu ilmastoystävällinen lounasruoka tarjottavaksi koulun ruokalassa.

Reseptipajasta valikoitui ilmastoystävällisiä reseptejä, joita jatkokehitetään ammattikeittiöön soveltuviksi.

Vantaan kaupungin ympäristöohjelman tavoitteena on resurssiviisas ja hiilineutraali Vantaa vuoteen 2030 mennessä. Resurssiviisauden tiekartta ohjaa tavoitteiden saavuttamiseen. Yhtenä tavoitteena on ruoan ympäristövaikutusten vähentäminen.

Lue täältä lisää siitä, miten Vantaan kaupunki kehittää kestävämpää ruokakulttuuria yhdessä lasten ja nuorten kanssa.