Ravintola- ja catering-alan perustutkinto
Esittely
Hanki tuoretta osaamista
Kokin koulutuksessa opit lounas- ja annosruokien valmistusta, hygieniaa, asiakaspalvelua sekä muita työelämässä tarvittavia taitoja. Koulutuksissa suoritat hygieniapassin, jota tarvitaan alan työtehtävissä.
Kokiksi kouluttaudut ruokapalvelun osaamisalalla.
Tarjoilijan koulutuksessa opit asiakaspalvelua, myyntiä sekä ruokien ja juomien tarjoilua. Koulutuksissa suoritat hygienia- ja anniskelupassin, jota tarvitaan alan työtehtävissä. Opinnoissa saat tietämystä myös kielistä, kulttuureista ja kansainvälisyydestä.
Tarjoilijaksi kouluttaudut asiakaspalvelun osaamisalalla.
Ravintola- ja catering-alan perustutkinnon suorittanut osaa toimia ravitsemisalan ruoanvalmistuksen tai asiakaspalvelun suunnittelu-, toteuttamis- ja myyntitehtävissä. Perustutkinnossa voi erikoistua tarjoilu- tai ruoanvalmistustehtäviin.
Opinnot sisältävät teoriaa ja käytännön harjoittelua oppilaitoksessa, verkko-opiskelua sekä opiskelua koulutussopimuksella tai oppisopimuksella työelämässä.
Osaaminen osoitetaan näytöillä tekemällä käytännön työtehtäviä aidoissa työtilanteissa.
Opinnot järjestetään pääsääntöisesti päiväopiskeluna maanantaista perjantaihin.
Työelämäjaksoilla noudatetaan työpaikan työaikoja.
Koulutus järjestetään Hiekkaharjun toimipisteessä osoitteessa Tennistie 1, Vantaa.
Opintojen kesto määräytyy henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaan, ja siinä huomioidaan aiemmin hankittu osaaminen.
Koulutuksen kesto on keskimäärin 3 vuotta.
Ravintola- ja catering-alan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä. Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osaamispistettä) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä).
Opinnot ja opintojen suorittamiseen tarvittavat oppikirjat, työvälineet, vaatteet ja kengät ovat pääsääntöisesti maksuttomia, kunnes opiskelija täyttää 20 vuotta.
Muutoin työvälineet ja vaatetus maksavat noin 400 euroa. Työvälineitä ei tarvitse hankkia valmiiksi ennen opintojen alkua.
Suomen kielen taitovaatimus on B1.1
Ravintola- ja catering alan perustutkinnon valintaperusteet löydät Opintopolusta.
Työllistyminen
Ravintola- ja catering-alan työllisyystilanne on hyvä. Suurin osa opiskelijoistamme löytää työpaikan jo opintojensa aikana.
Kokit voivat työskennellä esimerkiksi á la carte ravintolassa, henkilöstöravintolassa, suurkeittiössä, kouluissa,sairaaloissa, palvelutaloissa, matkustajalaivoissa, juhla- ja pitopalvelussa, pikaruokaravintolassa sekä kahvilassa.
Tarjoilijana voit työskennellä esimerkiksi ravintoloissa, henkilöstöravintoloissa, pubeissa, yökerhoissa, liikenneasemilla, kahviloissa, pikaruoka-, juhlapalvelu- tai matkailuyrityksissä tai suurtalouden toimipaikoissa.
Jatko-opinnot
Opintojen jälkeen voi mennä töihin. Ravintola- ja catering-alan perustutkinto antaa myös hakukelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin, esimerkiksi restonomikoulutukseen ammattikorkeakoulussa.
Terveydelliset vaatimukset
Ravintola- ja catering-alalla työskenteleminen vaatii hyvää fyysistä kuntoa.
Lisätietoja
Toimipisteet
Vantaan ammattiopisto Varia järjestää ammatillista koulutusta neljässä toimipisteessä eri puolilla Vantaata.
Lisätietoa toimipisteestä Vantaan ammattiopisto Varia, Hiekkaharjun toimipisteTennistie 1
01370Vantaa
Suomi