Oppivelvollisuus

Suomessa vakituisesti asuvat lapset ja nuoret ovat oppivelvollisia. Oppivelvollisuus alkaa sinä vuonna, kun lapsi täyttää seitsemän vuotta. Oppivelvollisuus päättyy, kun nuori täyttää 18 vuotta, tai kun hän tätä ennen suorittaa toisen asteen tutkinnon (ylioppilastutkinto tai ammatillinen tutkinto).

Esittely

Asiasanat

KoulutusLapsiperheetNuoret
Suomessa vakinaisesti asuvat lapset ovat oppivelvollisia.

Oppivelvollisuus alkaa perusopetuslaissa (628/1998) tarkoitetun lukuvuoden alkaessa sinä vuonna, jona lapsi täyttää seitsemän vuotta. Perusopetuksen päättävät nuoret ovat velvollisia hakemaan perusopetuksen jälkeisiin koulutuksiin yhteishaussa. Oppivelvollisuus päättyy, kun nuori täyttää 18 vuotta tai kun hän tätä ennen suorittaa toisen asteen tutkinnon (ylioppilastutkinto tai ammatillinen tutkinto).

Nuoren ja huoltajan oikeudet ja velvollisuudet

Perusopetuksen päättävä nuori on velvollinen hakemaan perusopetuksen jälkeiseen koulutukseen yhteishaussa. Koulutusvalinnan tueksi nuori saa koulussa oppilaanohjausta ja tarvittaessa tehostettua henkilökohtaista oppilaanohjausta. Oppivelvollisuuslain mukaan oppivelvollisuus päättyy, kun nuori täyttää 18 vuotta tai hän on suorittanut toisen asteen tutkinnon (lukiossa tai ammatillisessa oppilaitoksessa). Huoltaja vastaa nuoren hakeutumisesta perusopetuksen jälkeiseen koulutukseen.

Opinnot ovat oppivelvollisille toisen asteen opiskelijoille pääsääntöisesti maksuttomia sen kalenterivuoden loppuun asti, kun opiskelija täyttää 20 vuotta. Opiskelijat saavat käyttöönsä tutkinnon suorittamiseen tarvittavat välttämättömät välineet ja materiaalit maksutta, esimerkiksi oppikirjat ja työvälineet sekä ylioppilaskirjoitukset. Kuitenkin tietyistä erityistä harrastuneisuutta painottavissa koulutuksissa voi tulla kustannuksia opiskelijalle.

Huoltajan tulee seurata nuoren oppivelvollisuuden suorittamista. Käytännössä tämä tarkoittaa, että huoltaja seuraa opiskelijan opintojen edistymistä ikätaso huomioiden. Jos nuori on ilman opiskelupaikkaa, huoltaja yhdessä nuoren ja asuinkunnan henkilöstön kanssa etsii nuorelle sopivaa opiskelupaikkaa.

Oppivelvollisten ohjaus- ja valvontavastuu

Koulutuksen järjestäjän ohjausvastuuseen kuuluu

  • valvoa, että nuori hakeutuu toisen asteen opintoihin ja aloittaa opinnot perusopetuksen jälkeen
  • seurata, että nuori suorittaa oppivelvollisuuttaan oppilaitoksessa ja opinnot etenevät tavoitteen mukaan
  • ilman opiskelupaikkaa olevan nuoren ohjaus- ja valvontavastuu on asuinkunnalla.

Tarvittaessa nuorelle voidaan myöntää oppivelvollisuuden keskeytys esimerkiksi terveydellisten syiden, pitkäaikaisen vamman tai sairauden takia tai vanhempainvapaan ajaksi.

Opiskelupaikan osoittaminen

Ilman opiskelupaikkaa oleville oppivelvolliselle osoitetaan opiskelupaikka nivelvaiheen koulutuksesta (TUVA tai TELMA) kahden kuukauden kuluttua siitä, kun nuori on ilmoitettu asuinkunnalle, jos hänellä ei ole silloin opiskelupaikkaa. Nuori voi vapaasti hakeutua toisen asteen koulutuksiin ja hän saa halutessaan ohjausta hakemiseen.

Vantaan kaupungilla oppivelvollisia valvoo ja ohjaa: Asuinkuntaohjaaja Karita Snellman, 040 157 9732, karita.snellman@vantaa.fi. Asuinkuntaohjaajalle voi soittaa matalalla kynnyksellä.

Oppivelvollisuuden keskeyttäminen

Tarvittaessa nuorelle voidaan myöntää oppivelvollisuuden keskeytys esimerkiksi terveydellisten syiden, pitkäaikaisen vamman tai sairauden takia tai vanhempainvapaan ajaksi.

Avainsanat

OppivelvollisuusNuoret 13 -20 v.Peruskoulut

Toimipisteet

Palvelu saatavilla yhteensä 61 toimipisteessä