Varian kansainväliset kumppanit

Asiasanat

KoulutusNuoretOpiskelijat

Varialla on runsaasti kansainvälisiä kumppaneita. Tältä sivulta löytyvät eri maiden ja kohteiden esittelyt sekä opiskelijoiden matkakertomukset.

Opiskelija istuu junanpenkillä ja heittää maapalloa käsissään.
Espanja

Espanja: Galicia

Galicia on itsehallintoalue Espanjassa, joka sijaitsee Atlantin rannikolla. Galiciaa kutsutaan ”tuhannen joen maaksi" (gal. o país dos mil ríos), sillä sitä halkovat lukuisat sisämaan vuoristosta mereen virtaavat vesiväylät. Espanjan lisäksi Galiciassa puhutaan Galician kieltä, eli galegoa, joka on läheistä sukua portugalin kielen kanssa. 

Galiciassa suurimpia tuotantoaloja ovat muun muassa auto-, laiva- ja metsäteollisuus sekä nykyään myös palvelualat, tietotekniikka että uusiutuva energia. 

Varian opiskelijat ovat olleet työpaikalla tapahtuvalla oppimisjaksolla Galician alueella muun muassa Santiago de Compostelassa sähköalan yrityksessä, A Coruñassa ravintolassa sekä Ourensessa matkailupalveluissa kuumiin lähteisiin liittyen. Opiskelijat ovat olleet tyytyväisiä Espanjassa, sillä ystävällisiin ihmisiin ja kiinnostavaan kulttuuriin on ollut helppo tutustua. Työkulttuurin osalta suurimpana erona on keskellä päivää pidettävä pitkä lounastauko (tai siesta). 

Etelä-Korea

Etelä-Korea: Boryeong

Boryeong, joka tunnetaan myös nimellä Daecheon, sijaitsee Keltaisenmeren rannikolla Etelä-Chungcheongin maakunnassa. Sanotaan, että kaupungin elinkeinoelämässä yhdistyy tori- ja kadunvarsimyyjien sekä kaupungin muun kehityksen myötä niin uusi kuin vanha. Maakunta tunnetaan luontopoluista sekä rannoista; erityisesti mineraalirikkaana pidetystä rantamudasta, jonka ansiosta Boryeongissa järjestetään muun muassa vuosittain mutafestivaalit. 

Varian opiskelijoilla on mahdollisuus päästä opiskelemaan sähkö- ja hybriditekniikkaa sekä autotuotantoa Ajou Motor Collegeen. Opiskelijat majoittuvat oppilaitoksen kampusalueella, josta löytyy muun muassa ravintoloita, kauppa ja urheilukenttiä. Opiskelijat ovat olleet innostuneita myös oppilaitoksen laajasta autoradasta, jossa he ovat päässet myös drifting- ja gymkhana-kisoihin mukaan.  

Jaksoon on kuulunut myös korealaiseen kulttuuriin tutustumista, kuten korealaisten aakkosten (hangul) opettelua ja vierailu pääkaupunkiin Souliin. Oppilaitoksen laadukas opetus sekä mukavat opiskelijat ja opettajat ovat myös saaneet kiitosta. Suurimpana opiskelukulttuurierona on mainittu muun muassa pitkät päivät ja opiskelu lauantaina. 

Etelä-Korea: Jeju

Jeju on tuliperäinen saari Etelä-Korean eteläkärjessä Keltaisenmeren ja Itä-Kiinan meren ”rajapinnassa”. Saari on suosittu matkakohde, ja sitä on usein tituleerattu ”Korean Havajiksi”. Saari on hyvin rikas niin kulttuurin kuin luonnonkin suhteen. Saari ja sen tuliperäiset laavatunnelit ovat muun muassa yksi Unescon maailmanperintökohteita. 

Varian opiskelijoiden on mahdollista päästä osallistumaan kerran vuodessa järjestettävään Jeju Youth Forumiin. Foorumiin voi osallistua nuoret opiskelijat, jotka ovat kiinnostuneita yhteiskunnallisista aiheista kaikilta Varian aloilta. Foorumi kestää noin viikon, ja se sisältää myös korealaiseen kulttuuriin, kuten musiikkiin ja tanssiin tutustumista. 

Hollanti

Hollanti (Alankomaat): Groningen

Groningen sijaitsee lähellä Pohjanmeren rannikkoa. Se on myös pohjoisosan suurin kaupunki ja siten merkittävä keskus mm. taiteen, koulutuksen, musiikin ja liiketoiminnan suhteen. Groningen on myös suosittu opiskelijakaupunki ja noin 25 % kaupungin asukkaista koostuukin opiskelijoista. 

Tärkeitä toimialoja ovat muun muassa IT, biotieteet, matkailu, energia ja ympäristö. Myös hotelli- ja ravintola-ala muodostavat merkittävän osan Groningenin taloudesta. 

Varian opiskelijat ovat olleet Alfa-Collegessa opiskelemassa, mutta tähän mennessä opiskelijoille ei ole vielä järjestetty työpaikalla tapahtuvaan oppimiseen mahdollisuuksia Groningenissa. Ystävällisiin opiskelijoihin on ollut helppo tutustua, sillä Hollannissa puhutaan hyvin englantia. Suurimpana kulttuurierona on mainittu muun muassa pyöräily. 

Hollanti (Alankomaat): Emmeloord

Emmeloord sijaitsee Flevolandin provinssissa Hollannin keskiosissa Ijsselmeerin järven lähellä paikassa, jossa kolme kuivauskanavaa risteävät. Emmeloord onkin rakennettu keinotekoisesti kuivatun maa-alueen päälle. Tätä rakennettua maa-aluetta kutsutiinkin aluksi ”rikkaruohoalueeksi”. Alueen syntyhistoria elää yhä alueen kadunnimissä, jotka ovat nimetty entisen merenpohjassa kasvavien rikkaruohojen mukaan. Tätä nykyään Emmeloord on kuntansa (Noordoostpolder) hallinnollinen keskus. 

Varian opiskelijat voivat päästä ROC Friese Poortiin opiskelemaan, mutta työpaikalla tapahtuvaa oppimista ei ole aikaisemmin järjestetty.

Hollanti (Alankomaat): Zwolle

Zwolle sijaitsee Overijssel provinssissa, noin 70 km koilliseen Amsterdamista. Jokien ympäröimä Zwolle on vanha hansakaupunki, joka on viimeisten tietojen mukaan ollut asutettua seutua jo pronssiajoista lähtien. Kaupungin historia on havaittavissa niin rakennuksista kuin myös elävinä tarinoina. Paikallista kannattaakin kysyä, miksi zwollelaiset ovat Hollannissa tunnettu nimellä Bluefingers (hol. Blauwvingers). 

Varian opiskelijat ovat olleet Deltion Collegessa opiskelemassa, mutta työpaikalla tapahtuvaa oppimista on toteutettu vain vähän. ICT-alan opiskelijat ovat olleet erityisen tyytyväisiä korkeatasoiseen opetukseen muun muassa virtuaaliservereistä. Turvallisuusalan opiskelijoille oppilaitos tarjoaa myös hienot puitteet, sillä 15 000 opiskelijan oppilaitoksessa on oma turvallisuusalan yritys, joka hoitaa muun muassa kaikkien oppilaitokseen saapuvien kulunvalvontaa ja järjestyksenvalvontaa. Oppilaitoksen nykyaikaisten oppimisympäristöjen lisäksi positiivinen ilmapiiri on myös saanut kiitosta. 

Irlanti

Irlanti: Galway

Galway sijaitsee Irlannin länsirannikolla ja kuuluu maan suurimpiin ja kulttuurillisesti rikkaimpiin kaupunkeihin. Kaupunki on muun muassa tunnettu Irlannin kulttuurin kehtona (Ireland's Cultural Heart), missä järjestetäänkin lukuisia festivaaleja, juhlia ja tapahtumia. Galway on tunnettu myös ”kaksikielisenä” kaupunkina, sillä useat irlannin kielistä (iiri) sisältöä tuottavat ja tukevat tahot ovat perustaneet päämajansa kaupunkiin. 

Kaupungin elinkeino on monipuolinen aina matkailusta teknologiaan. 

Varian opiskelijat ovat olleet Galway Technical Instituten kautta työpaikalla tapahtuvilla oppimisjaksoilla erityisesti graafisen suunnittelun alalla markkinointitoimistossa. Opiskelijat ovat olleet tyytyväisiä ystävälliseen työilmapiiriin ja mielenkiintoisiin työtehtäviin. Irlannin upeat luontokohteet ja maisemat ovat myös tehneet vaikutuksen. Irlanti on myös pidetty kohde, sillä englannin kieltä pääsee harjoittelemaan kokopäiväisesti, vaikka aluksi paikallinen aksentti onkin aiheuttanut hieman vaikeuksia.

Iso-Britannia

Englanti: King’s Lynn

King’s Lynn sijaitsee noin 160 km Lontoosta pohjoiseen Norfolkin kreivikunnassa Itä-Englannissa. Kaupunki ja sitä ympäröivät kylät ovat arkkitehtuuriltaan ja maisemilta olleet niin vaikuttavia, että niitä on hyödynnetty jo 1900-luvun alusta lähtien elokuvien ja TV-sarjojen kuvauspaikkoina. Kaupungin keskustassa sijaitsee myös historiallisesti merkittävä 1700-luvun puistopromenadi The Walks. Jalkapallofaneille vinkiksi: noin 70 km päässä sijaitsee Norwich, jonka kotijoukkue on Teemu Pukin tähdittämä Norwich City FC. 

Varian opiskelijat voivat päästä opiskelemaan College of West Angliaan, mutta työpaikalla tapahtuvia oppimisjaksoja ei ole vielä järjestetty.

Skotlanti: New College Lanarkshire

New College Lanarkshire sijaitsee Skotlannin isoimman (asukasluvun mukaan) kaupungin Glasgown koillisrajan tuntumassa. Skotlannissa puhutaan englantia, jota usein kutsutaan myös Skotlannin englanniksi, skottia sekä gaelia. New College Lanarkshire onkin gaeliksi Siorrachd Lannraig a Tuath. Skotlanti on tunnettu kielestä, kulttuurista, golfista siinä missä Loch Nessin ”mysteeristä” ja sumuisista nummista, jotka ovat varmasti toimineet skottikirjailija Arthur Conan Doylen inspiraationa hänen kirjoittaessaan Sherlock Holmesin seikkailuista. 

New College Lanarkshire on Varian uusin kohde, jonka vuoksi sinne on järjestetty vasta yksi opiskelijoiden työpaikalla tapahtuva oppimisjakso matkailualalla. Opiskelija oli tyytyväinen jaksoonsa ruokakulttuuriin keskittyvässä tapahtumaorganisaatiossa. Paikallinen aksentti tuotti aluksi hankaluuksia, mutta lopulta englanninkielentaito kehittyi nopeasti. 

Kiina

Kiina: Shanghai

Shanghai sijaitsee Itä-Kiinan meren rannikolla ja kaupunkiin kuuluu myös Jangtsejoen ja Itä-Kiinan vesillä olevia saaria. Shanghai lukeutuu maailman ja Kiinan suurimpiin kaupunkeihin. Kaupungista löytyykin takuuvarmasti joka makuun jotain, oli se sitten historian, puistojen, ruoan, museoiden tai pelkästään vilkkaan liikennekeskittymien ja mielettömien rakennusten ihmettelemistä. 

Varian opiskelijat ovat olleet Shanghai Electronic Industry Schoolissa opiskelemassa muun muassa kytkentöjä, ohjelmointia, juottamista ja virtualisointia. Jaksoon on kuulunut myös kiinalaiseen kulttuuriin tutustumista, kuten kiinalaisten solmujen ja dumplingsien tekemistä, musiikkia ja vierailuja puistoihin. Opiskelijat ovat usein innostuneet Shanghaissa tekemään edullisia ostoksia markkinoilla, joissa on päässyt harjoittelemaan tinkimistä pikkukojuissa. Opiskelukulttuuri on varsin erilainen, sillä opiskelijat esimerkiksi toistavat tehtävät ohjeiden mukaan ilman tiedon soveltamista tai itsenäistä tiedon etsintää. 

Kiina: Suzhou

Suzhou sijaitsee noin 100 km Shanghaista länteen Jiangsun maakunnassa. Kiinassa silkin pääkaupunkina sekä Kaukoidän Venetsianakin tunnettu Suzhou on maineensa veroinen, sillä kaupungin vanha arkkitehtuuri, monet kanavat, kivisillat sekä pagodat luovat aivan oman tunnelmansa. Osa kaupungin perinteisistä puutarhoista on listattu myös Unescon maailmanperintökohteiksi. 

Varian opiskelijat ovat olleet Suzhoussa työpaikalla tapahtuvilla oppimisjaksoilla muun muassa hotellin ravintolassa ja vastaanotossa. Opiskelijat ovat olleet tyytyväisiä jaksoihinsa, sillä kiinalaisen kulttuuriin tutustuminen on ollut kiinnostavaa. Työkulttuurin osalta yksi suurimmista eroista on hierarkkisuus. Lisäksi hankaluutena on, että opiskelijoille annetaan vähän työtehtäviä ja vain harvat puhuvat englantia. 

Latvia

Latvia: Liepaja

Liepaja sijaitsee Itämeren rannalla noin reilun 200 km päässä maan pääkaupungista Riikasta. Satamakaupunki Liepaja tunnetaan Latviassa myös kaupunkina, jossa tuuli syntyy (City where the wind is born). Lisäksi Latvian kolmanneksi suurin kaupunki on tunnettu viehättävistä rannoista, hiekkadyyneistä, puistoista, rock musiikista, historiasta, linnoituksista ja erityisesti kahvista (Liepājas kafija), sokerista sekä paikallisesta Līvu-oluesta. 

Varian opiskelijoiden on mahdollista päästä Liepajaan työpaikalla tapahtuvalle oppimisjaksolle paikallisiin yrityksiin. 

Portugali

Portugali: Loulé

Loulé sijaitsee Portugalin etelärannikolla Algarven maakunnassa ja on alueen suurin kunta. Kunnan alueella sijaitse niin meren läheisyydessä olevia kaupunkeja kuten Vilamoura ja Quinta do Lago kuin myös Algarven vuoristojen kätköistä löydettäviä pikkukyliä. Alueen hallinnollisen kaupungin virkaa toimittaa noin 20 kilometrin päässä sijaitseva Faro. 

Algarven alue tunnetaan lomakohteena. Matkailu (majoitus ja ateriapalvelu), vähittäiskauppa ja tukkukauppa sekä rakentaminen ovat talouden toiminnan kannalta tärkeitä elinkeinoja. Myös teollisuus, maatalous ja kalatalous ovat merkittäviä elinkeinoja. 

Loulé itsessään tunnetaan mm. loppukesän ”The Festival of White Night” (port. Noite Branca) -karnevaaleista sekä lauantaimarkkinoistaan. 

Varian opiskelijat ovat olleet Escola Secundária de Loulén järjestämissä työpaikalla tapahtuvilla oppimisjaksoilla muun muassa hotelli- ja golfresortissa ja tietokoneenkorjausyrityksessä. Opiskelijat ovat olleet tyytyväisiä ystävällisiin työyhteisöihin ja Algarven alueen upeisiin luontokohteisiin. Hyvä sää pitkän kesän aikana on myös mainittu positiivisena tekijänä Algarven alueella.

Ranska

Ranska: Lyon

Lyon on kolmanneksi isoin kaupunki Ranskassa. Kaupunki on tunnettu muun muassa ruuasta sekä historiallisista ja arkkitehtonisista maamerkeistä. Osa kaupungista onkin rekisteröity UNESCO:n maailmanperintökohteeksi. Katutaide on kaupungissa myös esillä. Birdy Kids -niminen taiteilijaryhmä on muun muassa toiminut vuodesta 2012 lähtien kaupungin kulttuurilähettiläänä. 

Lyon on myös merkittävä pankki-, kemian-, lääke- ja biotekniikkateollisuuden keskus. Kaupungin ohjelmistoteollisuus keskittyy erityisesti videopeleihin sekä yhä kasvavassa määrin paikallisiin start up -kenttään. 

Varian opiskelijat ovat olleet Lyonissa sekä oppilaitoksessa opiskelemassa että oppilaitoksen järjestämillä työpaikalla tapahtuvilla oppimisjaksoilla. Oppilaitoksen nykyaikaiset oppimisympäristöt sekä oppilaitoksen läheisyydessä sijaitseva opiskelija-asuntola ovat saaneet kiitosta. 

Ranska: Chalon-sur-Saône

Chalon-sur-Saône sijaitsee Ranskan Bourgogne-Franche-Comté (BFC) alueella, jonka itänaapurina on muun muassa Sveitsi. Chalon-sur-Saône sijaitsee Saône-joen varrella, jonka satama toimi aikoinaan jakelupaikkana paikallisille viineille. Chalon tunnetaan myös valkokuvauksen syntymäpaikkana, sillä Nicéphore Niépcen ottama valokuva on, tiettävästi, varhaisin tähän päivään säilynyt valokuva. 

Tärkeitä toimialoja ovat muun muassa ydinvoima, muovi, metallurgia ja mekaniikka. 

Varian opiskelijat ovat olleet usein osan jaksostaan opiskelemassa Lycée Niépce Balleuressa ja osan jaksosta työpaikalla tapahtuvalla oppimisjaksolla. Työpaikkoina ovat olleet muun muassa tietokoneenkorjausyritys, kahvikoneenhuolto, elintarvikekauppa tai sairaala. Opiskelijat ovat pitäneet oppilaitoksen positiivisesta ilmapiiristä sekä ystävällisistä opiskelijoista ja opettajista.

Saksa

Saksa: Freiburg

Freiburg sijaitsee Saksan lounaisosissa Baden-Württembergin osavaltiossa. Kaupunki tunnetaan ekokaupunkina ja sen asukkaat puolestaan intohimoisina kierrättäjinä sekä pyöräilijöinä. Keskustassa on muun muassa kattava autoton alue ja kaupunkia on laajemminkin pyritty rakentamaan ekologisuutta ja kestävää kehitystä kunnioittaen. 

Kaupunki lepää alueen viljelymaiden sydämessä, ja se toimii myös yhtenä porttina lähellä sijaitsevaan Mustaan metsään, minkä takia kaupunki on uusiutuvan energiateollisuuden lisäksi (muun muassa aurinkoenergia) myös paikallisten turistien suosiossa. 

Varian opiskelijat ovat olleet Edith-Stein-Schulen järjestämillä työpaikalla tapahtuvilla oppimisjaksoilla muun muassa leipomo-konditoriossa ja hotelleissa. Opiskelijat ovat olleet tyytyväisiä jaksolla saatuihin oppimiskokemuksiin suklaatuotteiden ja erilaisten leivonnaisten ja kakkujen valmistuksesta. Mieleenpainuvaa on ollut esimerkiksi kirsikoiden käyttö lähes kaikissa tuotteissa. Ihmisten ystävällisyys ja edullinen hintataso on myös saanut kiitosta.

Saksa: Gaggenau

Gaggenau sijaitsee Murg-joen molemmin puolin Saksan Baden-Württembergin osavaltiossa. Kaupungissa on monia luontokohteita sekä kaivoja ja lähteitä. Gaggenaun perustamista edustaa muun muassa vuonna 1981 rakennettu hanhisuihkulähde. Sanotaankin, että kaupunki on perustettu paikalle, jossa hanhet kerääntyivät sankoin joukoin suurelle lammelle. Kerrotaan, että kaupunki on saanut nimensäkin hanhien ”kääkätyksestä”. 

Gaggenau tunnetaan eritoten autoteollisuuskaupunkina, jossa on myös Daimlerin omistama autotehdas. 

Varian opiskelijat ovat olleet Carl-Benz-Schulessa opiskelemassa sekä työpaikalla tapahtuvilla oppimisjaksoilla. Daimlerin tehtaan Mercedes-Benz tuotannon automatisaatio ja laajuus on tehnyt vaikutuksen. Lisäksi opiskelu oppisopimustyyppisessä järjestelmässä on ollut kiinnostavaa. Vierailukohteet muun muassa paikallisiin yrityksiin ja luontokohteisiin ovat olleet myös hienoja kokemuksia. 

Saksa: Cham

Cham sijaistee Bavarian osavaltiossa, Regen-joen rannalla. Bavariassa puhutaan kolmea eri Saksan murretta ja Baijerilaiset ovatkin tunnetusti ylpeitä kielestä, kulttuurista, ruuasta, arkkitehtuurista, perinteisistä puvuista ja festivaaleista kuten Oktoberfest. Cham sijaitsee Bavarian osavaltion keskiosissa ja sen itänaapurina on Tšekki. Lähimpiin isoihin kaupunkeihin lukeutuu luoteessa Nürnberg ja lounaassa München. 

Varian opiskelijat ovat olleet Werner-von-Siemens Schulen järjestämillä työpaikalla tapahtuvilla oppimisjaksoilla mm. elektoniikan kokoonpanossa ja tehtaissa.

Saksa: Rendsburg

Rendsburg sijaitsee Schleswig-Holsteinin osavaltiossa Pohjois-Saksassa Endurojen ja Kielin kanavan varrella. Alueen nähtävyyksiin lukeutuukin vuonna 1913 rakennettu the Rendsburg High Bridge, joka ylittää Kielin kanavan. Schleswig-Holsteinin osavaltio sijaitsee myös Tanskan välittömässä läheisyydessä mikä näkyy monin paikoin alueen kulttuurissa, jossa yhdistyy niin saksalaisia kuin tanskalaisia vaikutteita. Tämän voi huomata muun muassa vanhoissa linnoissa, kartanoissa ja ruokakulttuurissa. Noin 100 km etelässä sijaitsee Saksan toiseksi suurin kaupunki Hampuri ja noin 100 km kaakossa puolestaan Lübeck. 

Schleswig-Holstein alue on Saksan kärkisijoilla nousussa olevan uusiutuvan energiateollisuuden suhteen. 

Varian opiskelijat ovat olleet Rendsburgissa työpaikalla tapahtuvilla oppimisjaksoilla muun muassa kaasulaitteiden asennuksessa, talonmaalausyrityksissä, tehtaissa sekä Toyota, Ford ja Mercedes Benz -autokorjaamoissa.

Viro

Viro: Tallinna

Tallinna, Viron pääkaupunki, sijaitsee noin 80 km päässä Helsingistä. Tallinna kuului aikoinaan hansaliittoon ja on strategisen sijaintinsa ansiosta toiminut tärkeänä kauppakaupunkina. Sen vanha kaupunki on myös yksi Euroopan parhaiten säilyneistä keskiaikaisista kaupungeista. Nykyään Tallinna on tunnettu teknologiakeskittymä. The New York Times kuvaili 2005 Tallinnaa muun muassa Itämeren Piilaaksona (Silicon Valley). 

Tietotekniikan lisäksi myös turismi ja logistiikka ovat merkittäviä toimialoja. 

Varian opiskelijat ovat olleet Tallinna Teeniduskoolin järjestämillä työpaikalla tapahtuvilla oppimisjaksoilla muun muassa kansainvälisissä hotelleissa. 

Viro: Tartto

Tartto sijaitsee noin 200 km Tallinnasta kaakkoon ja on Viron toiseksi isoin kaupunki. Siinä missä Tallinna on tunnetusti Viron tietotekniikkakeskus niin Tartto on tunnettu Viron intellektuellina keskuksena. Kaupungista löytyy muun muassa akatemioita, tutkimuslaitoksia sekä muita Viron tärkeitä instituutteja. Myös ruokateollisuus on perinteisesti ollut Tartossa merkittävä kaupungin taloudelle. 

Varian opiskelijat ovat olleet Tartu Kutsehariduskeskuksessa opiskelemassa ja työpaikalla tapahtuvilla oppimisjaksoilla. Opiskelijat ovat olleet tyytyväisiä oppilaitoksen korkeatasoiseen opetukseen. Lisäksi oppilaitoksen yhteydessä sijaitsevan opiskelija-asuntolan edullisuus on saanut paljon kiitosta. Tartto on hieno kaupunki, jonne on myös helppo matkustaa. 

Lisätietoja

Jenni Tuominen

Kansainvälisten asioiden koordinaattori
+358 50 312 4459 jenni.tuominen@vantaa.fi

Julia Eloranta

Kansainvälisten asioiden assistentti
+358 43 824 9241 julia.eloranta2@vantaa.fi