Matkailualan kansainvälinen luokka opintomatkalla Saaremaalla
Seitsemän matkailualan perustutkinnon kansainvälistä opiskelijaa teki opettajansa Jaana Räisäsen kanssa Erasmus-opintomatkan Saaremalle 15.-18.4.2024 osana Ilmastovastuullinen toiminta ammatillista tutkinnon osaa.
Sisältö
Tutustu opintomatkan valokuva-albumiin täällä.
Mistä kaikki alkoi ja mitkä olivat matkan tavoitteet?
Varian yhteistyöoppilaitokselle, Kuresaare Ametikoolille, oli lähetty ohjelmapyyntö yhteisistä päivistä paikallisten matkailualan opiskelijoiden kanssa, jossa molemmat jakaisivat tietoa oman alueensa kestävästä matkailusta, oppisivat toisiltaan ja jossa Varian opiskelijat pääsisivät tutustumaan paikallisiin kestävän matkailun yrityksiin. Saaremaa matkailukohteena oli juuri noteerattu kansainvälisellä Green Destination Gold -palkinnolla, joten halusimme myös oppia tästä lisää!
Saimmekin heiltä loistavan ohjelmaehdotelman, jossa oli yhtenä päivänä Saaremaan matkailutoimiston esittely, ja saaren pääkaupungin Kuressaaren opiskelijoiden vetämä kävelyopastus ja Green Destinationin esittely sekä opiskelijoiden kestävän matkailun esitykset toisilleen. Seuraavan päivän ohjelmana oli aikuisopiskelijaryhmän opastettu bussiretki kestävän matkailun yrityksiin ja kohteisiin. Viimeiselle päivälle jäi palautekeskustelu ja pohtiminen, miten voisimme jatkaa uudelleen alkanutta yhteistyötä.
Koska opiskelimme Ilmastovastuullista toimintaa, oli luonnollista, että opiskelijat suunnittelivat matkustuksen maata pitkin – tai, no, olihan siinä Eckerön laivamatkakin välissä. Lux Expressillä oli loistava tarjous, saimme menopaluu liput 16 euroon per henkilö – joten opiskelijoille jäi vielä tukirahaa käytettäväksi esim. ruokailuun! Majoitusvarauksen teki Julia kv-toimistosta, idylliseen kylpylähotelli Johan Spahan, 3 minuutin kävelymatkan päähän paikallisesta oppilaitoksesta.
Mitä sitten oikeasti tapahtui?
Kuresaare Ametikoolin opiskelijat opettajineen toteuttivat aivan loistavan ohjelman! Ainut kritiikki, jonka opiskelijat antoivat oli ettei bussiretkipäivänä nähty merta (kun olimme kuitenkin saarella)!
Saaremaan matkailutoimiston esittely alussa oli silmiä avaava – mikä ihana luonnon ja paikallisen kulttuurin paratiisisaari olikaan kyseessä! Ja miten innostuneesti ja ylpeästi markkinointipäällikkö esitteli omaa saartaan!
Esityksen jälkeen nuoret, paikalliset opiskelijat olivat niin terhakkaina valmiina kävelyopastukseen, kaikkien sääntöjen mukaisesti. Varian opiskelijat elivät heidän opastuksen mukana – olivathan he itse opastaneet meidän omia kansainvälisiä vieraita, ja muistivat miltä kokemus heistä tuntui; no jännittihän se ja parhaat palauteet sai hyvistä tarinoista, ei vuosiluvuista…
Maittava lounas syötiin oppilaitoksen omassa värikkäässä ja viihtyisässä Kass-ravintolassa, joka oli auki myös ulkopuolisille. Jälkiruokana oli tietysti kermaista ”kamaa”, eli kermavaahtoon sekoitettua jauheseosta jossa on paahdettua ohra, ruista, vehnää ja hernettä – hyvää oli!
Sitten seurasi opiskelijoille yllätys – luokassa johon seuraavana mentiin, istuikin valmiina noin 50 henkilöä! Vuorossa oli siis kestävän matkailun opiskelijoiden itse tekemät esitykset. Iltapäivästä siis muotoutuikin seminaari!
Ennen opiskelijoiden esityksiä, saimme kuulla miksi Saaremaa oli valittu Green Destination Gold 2023-palkinnolla, itse hakemuksen tekijältä Enterprise Estonian edustajalta: paikallinen elämäntapa ottaa huomioon enemmän, kun pelkän ympäristön: paikallisia perinteitä ja yhteisöä kunnioitetaan ja arvostetaan ja massaturismia vältetään. Kaikki toiminta on mahdollisimman ympäristö-, ilmasto- ja luontoystävällistä. Jos jäi kiinnostamaan, niin alla olevasta linkkilistasta voi lukea lisää Saaremaan kestävästä matkailusta!
Sitten seuraavat esitykset olivatkin Virossa suositusta, Suomessakin tutusta, Green Key vastuullisuusohjelmasta ja paikallisista kestävän kehityksen matkailuyrityksestä ml. hotellista, jonka myyntivalttina on se ettei siellä olekaan kylpylää: No Spa Hotel! Ja sitten olikin meidän opiskelijoiden vuoro esiintyä! Viktor ja Ashish esittivät ansiokkaasti Suomen oman kestävän matkailun Visit Finland Sustainable Travel Finland -ohjelman. Monican ja Jiyeon esitys oli Savonlinnasta, esimerkkinä yhdestä matkailualueesta, joka on saanut Visit Finlandin kestävän matkailun merkin. Alina ja Sveta tutustutti yleisön Oopperajuhlien kestävän matkailun toimintatapoihin. Linhin esitys oli luontokohteessa, Nuuksiossa toimiva uudistavan matkailun edelläkävijäyritys, Hawkhill.
Paikalliset opiskelijat olivat erittäin kiinnostuneita esityksistä ja löysivät yhtymäkohtia heidän alueen matkailuun. Saaremaallakin on linna ja oopperajuhlat. Luonnosta, paikallisesta kulttuurista ja ruoasta ammennetaan täälläkin. Opiskelijat esiintyivät hienosti ja jälkeenpäin totesivat etteivät he oikeastaan ehtineet jännittää esityksiään, kun näkivät vasta viime hetkellä kuinka suurelle yleisölle he esiintyisivätkään! Sokerina kakun päälle oli Suomeen jääneen opiskelijan tekemä kertaus Kahoot, jonka veti Ashish yleisölle. Hyvin oltiin kuunneltu ja voittaja sai laivalta ostetun Marianne karkkipussin (joka ystävällisesti jaettiin koko porukan kesken, niin kaikille jäi hyvä maku suuhun)!
Illaksi oli luvassa yllätysohjelmaa, yhteinen paikallisen ruoan kokkikoulu yhdessä paikallisten opiskelijoiden kanssa. Kokkikoulu sujui alkukankeuden jälkeen suorastaan riemukkaasti, sekä kokkiopettajien, että kaikkien opiskelijoiden mielestä. Ystävyyksiä solmittiin, uusia reseptejä kehitettiin (nepalilainen ei voi käsittää, että ruoan voisi maustaa vain suolalla ja pippurilla 😊) ja saatiin vatsat täyteen paikallisista raaka-aineista tehdyistä herkuista.
Seuraavana päivänä olimme koko päivän aikuisopiskelijaryhmän opastamalla bussiretkellä tutustumassa peräti 8 eri kohteeseen. Kiireinen päivä siis! Paikalliset opiskelijat olivat paneutuneet opastustehtäviinsä valmistautumalla huolellisesti ja olikin ilo kuunnella heidän tarinoitaan, varsinkin niitä omakohtaisia kertomuksia. Saimme maistella eri katajanmarjasiirappeja sitä tuottavassa yrityksessä, kiivetä metsäpalotorniin joka toimii nykyjään näköalatornina, ihailla lammaskivipatsaita taiteilijaresidenssi/matkailuyrityksessä, osallistua saappaanheittokisaan, syödä maittavaa lounasta paikallisessa peruskoulussa joka myy ruokaa myös ulkopuolisille, tutustua ekoluksusmatkailuyritykseen, askarrella mehiläisvahakynttilöitä kotiseutumuseossa ja seurustella!
Miten tavoitteet toteutuivat ja minkälaista palautetta opiskelijat antoivat?
Opintomatka oli kaikin puolin onnistunut. Opiskelijat käyttäytyivät mallikkaasti ja edustivat matkailualan opintoja ja Variaa hienosti. Heistä voi kyllä olla ylpeä!
Toivomme voivamme jatkaa hyvin uudelleen alkanutta yhteistyötä Kuressaare Ametikoolin kanssa, aluksi nyt matkailualan puitteissa. Oppilaitoksen ovat aiemmin tehneet yhteistyötä esim. sote-alan tiimoilta ja tästä on myös Viron päässä kiinnostusta jatkaa, varsinkin työssäoppimisen saralla. Lisäksi molemmat oppilaitokset ovat EfVET-verkostossa mukana. Kv-vastaava Ave Paaskivi on luvannut tulla meille kylään, jotta voimme jatkaa keskusteluja Variassa.
Ilmastovastuullisen toiminnan opintojen kannalta matka oli antoisa käytännön esimerkkinä matkan suunnittelusta ja toteutuksesta. Lisäksi opiskelijat pääsivät itse esittelemään ilmastovastuullista, kestävää matkailua Suomessa, oppivat virolaisilta opiskelijoilta heidän kestävästä matkailusta ja saivat olla ”asiakkaina” opastetulla matkalla sekä samalla oppia kuinka paikalliset yritykset huomioivat kestävän kehityksen toiminnassaan. Lisäksi kaikki opiskelijat ovat kokeneet, että heidän oma jokapäiväinen käyttäytyminen on muuttunut ilmastovastuullisemmaksi!
Nostoja opiskelijoiden antamasta palautteesta
“It was interesting to tell about sustainability in Finland in a place where sustainability is obviously very important to them as well. It’s cool to recognize similarities in how things are done but also the differences since they are on an island.” – Monica
“From the Estonian presentations at the miniseminar, I learned that sustainable tourism in Saaremaa and Estonia emphasizes preserving natural landscapes and cultural heritage. Efforts include promoting eco-friendly accommodations, supporting local businesses, and encouraging responsible visitor behavior to minimize environmental impact. These practices help ensure that tourism benefits the local community while protecting the region's unique ecosystems and traditions for future generations.” – Ashish
“The cooking class using local and seasonal products with Estonian recipes and instructor was a very special opportunity for us. This is also similar to how tourism customers should make when it comes to food choices when traveling.” – Linh
“It was good trip to build a friendship and I thought I got the feelings that I will be more dedicated to sustainability. Also it was valuable time to see how people are trying to be more sustainable.” – Jiyeon
Linkkejä
https://visitsaaremaa.ee/en/saaremaa-green-destination/
https://www.facebook.com/kuressaareametikool
Teksti: Jaana Räisänen