Susanne sai mahdollisuuden kouluttautua hyvän elämän valmentajaksi

Blogi Varia

Oppisopimus on hyödyllinen tapa saada työyhteisöön uusia osaajia ja uusinta osaamista

Sisältö

Työ vaikutti juuri siltä, mitä Susanne Träskman haluaisi tehdä, mutta työpaikkailmoituksessa mainittua koulutusta kemiantekniikan prosessinhoitajalla ei ollut. Susanne päätti silti yrittää. Se kannatti.

Kemiat kohtasivat heti, kun Susanne marssi Foibekartanon johtajien Salla Seppäsen ja Tiina Suvasen juttusille. Päätös oli sillä selvä: Susanne otettaisiin töihin ja koulutettaisiin alalle oppisopimuksella.

– Susanne on mitä mahtavin tyyppi. Hänellä on poikkeuksellinen asenne. Ymmärsimme heti, että tällainen ihminen kannattaa rekrytoida, Foibekartanon kehitysjohtaja Tiina Suvanen kertoo.

Foibekartano on Vantaan Asolassa sijaitseva hyvän elämän yhteisö, joka tuo iloa ja elämyksiä asukkaidensa arkeen ja juhlaan. Yhteisössä asuu noin 300 ikäihmistä – ja koiria, kissoja, kanoja ja kukko. Valssi tervehtii tulijaa aurinkoisena syyspäivänä kiekaisemalla asiansa kuulaaseen ilmaan. Villiviini leiskuu punaisena päärakennuksen seinässä. Täällä kauneus ja elämykset ovat osa arkea.

– Pyrimme rikastuttamaan asukkaiden elämää pienillä jokapäiväisillä elämyksillä: vaikka ruusukupeista tarjotuilla kahveilla, Hyvän elämän palvelutalon johtaja Salla Seppänen kertoo kartanotyylisessä takkahuoneessa. Se on koristeltu syksyn lehdillä illan takkahetkeä varten.

– Yhteisöllisyys on meille erittäin tärkeää. Se, että jokainen asukas ja työntekijä tuntee kuuluvansa joukkoon, kehitysjohtaja Tiina Suvanen sanoo.

Elokuussa Foibekartanossa aloittanut Susanne Träskman tuntee jo kuuluvansa Foiben porukkaan.

– Parasta työssä on arki: se, että saa olla asukkaiden kanssa ja tapaa heitä puuhissaan.

Susanne on otettu talossa lämpimästi vastaan, kehitysjohtaja Tiina Suvanen vahvistaa.

– Susannesta on tullut valtavan hyvää palautetta. Hänestä tykätään täällä paljon. Tällaisia hyviä tyyppejä me haluamme joukkoomme.

Koulutuksen puute ei ole ongelma. Sitä koulutusmyönteinen yhteisö tarjoaa auliisti hyville tyypeilleen muun muassa oppisopimuksella. Siinä Foibekartano on tehnyt jo vuosia yhteistyötä Vantaan ammattiopisto Varian kanssa. Siellä Susanne Träskmankin aloitti lokakuussa lähihoitajan opinnot.

– Oppisopimus on todella hyödyllinen tapa saada työyhteisöön uusia osaajia ja uusinta osaamista, jota oppilaitoksissa on käytössään. Hyödynnämme oppisopimusta mieluusti aina, kun löydämme hyvän tyypin. Asenne ratkaisee, Tiina Suvanen sanoo.

– Työ opettaa kaikkein eniten. Ja nyt kun koulu alkaa, pääsen oppimaan yhtä aikaa työssä ja koulussa, Susanne Träskman sanoo.

Koulussa Susanne on yhden päivän viikossa ja työssä loput. Koulutuksentarjoajalta se kysyy joustavuutta: sitä, että työssä jo opittuja asioita ei tarvitse toistaa koulun penkillä. Siinä Foibekartanolla on hyviä kokemuksia Variasta.

– Yhteistyö heidän kanssaan sujuu erittäin sulavasti. Viesteihin ja kysymyksiin vastataan samana päivänä, Salla Seppänen sanoo.

Uutta oppii, kun on halu oppia. Ja asiat etenevät, kun kaikilla osapuolilla on halu edistää niitä.

– Metsä vastaa niin kuin sinne huudetaan, Foibekartanon kehitysjohtaja Tiina Suvanen sanoo.

Susanne Träskmanin huutoon on vastattu, ja se saa hymyn leviämään hänen kasvoilleen.

– Olen löytänyt kutsumusammattini. Pääsen tänäänkin neulomaan villasukkia asukkaiden kanssa, Träskman hymyilee.

Avainsanat

VariaOpiskelu