Ammattiopisto Varia sai Puolustusvoimilta lentokoneen opetuskäyttöön

Uutinen

Tiistaina 23. elokuuta Helsinki-Vantaalle saapunut kone täydentää lentokoneasentajien koulutuksessa käytettävää lentokonelaivuetta.

Varia sai opetuskäyttöön puolustusvoimien Vinka-lentokoneen.

Varian Puolustusvoimilta lahjoituksena saamaa Valmet L-70 Vinka -lentokonetta on käytetty Ilmavoimien lentäjien koulutuksessa.

Vantaan ammattiopisto Varia on saanut opetuskäyttöön lentokoneen Puolustusvoimilta. Kone saapui Tikkakoskelta Helsinki-Vantaalle tiistaina 23. elokuuta. Varian käyttöön tuleva kone on lentäjien peruskoulutuksessa käytetty Valmet L-70 Vinka (VN-24). Vinka tuli Ilmavoimien käyttöön 1980. Sen elektroniikka modernisoitiin 2000-luvulla.

Kone täydentää Varian opetuskäytössä Piper Cherokee - ja Senega-mäntämoottorikoneita. Uusille koneille on tarvetta, koska opiskelijamäärä on kasvussa lentokoneasentajien koulutuksessa. Lentokoneasennuksen perustutkinto oli jälleen Varian suosituin hakukohde kevään 2022 yhteishaussa. Koulutukseen oli 3,7 ensisijaista hakijaa yhtä aloituspaikkaa kohti.

Varia järjestää huoltohenkilöstön B1-lupakirjan mahdollistavaa korjaus- ja huoltotehtäviin valmistavaa lentokoneasentajan koulutusta. Lupakirja tunnustetaan koko Euroopan alueella ja se parantaa työllistymismahdollisuuksia myös Euroopan ulkopuolella.

Variassa opiskelee satakunta lentokoneasentajaa

Variassa opiskelee tällä hetkellä noin sata tulevaa lentokoneasentajaa. Lentokoneasentajat työskentelevät lentoyhtiöiden, lentokonehuoltoyritysten, lentokonekorjaamoiden, Puolustusvoimien, Rajavartiolaitoksen sekä lentokoneita valmistavien yritysten palveluksessa.

Uutta konetta käytetään lentokoneasentajien koulutuksessa metallirakenteiden ja niiden tarkastuksen opetuksessa, polttoaineruiskutusjärjestelmän ja säätyvän potkurin huollon opetuksessa sekä integroidun navigaatio- ja kommunikaatiolaitteiston opetuksessa.

– Kone on ensimmäinen Varialle Puolustusvoimilta lahjoituksena tuleva kone. Siksi tällä on myös iso periaatteellinen merkitys niin lentokoneasentajien koulutukselle kuin myös ympäristövastuulliselle toiminnalle. On hienoa, että kalliita laitteita kierrätetään niiden varsinaisen käyttötarkoituksen jälkeen siellä, missä niillä on yhä arvoa, Varian rehtori Pekka Tauriainen sanoo.

Ammattiopisto Varialla on opetuskäytössään entuudestaan 50-paikkainen Bombardier CRJ-200LR-matkustajakone. Vantaan kaupunki hankki koneen oppilaitoksen käyttöön joulukuussa 2020.