Taitaja 2021 seminfinaali -tunnelmia Variasta

Blogi Varia

Asiasanat

Opiskelijat

Sisältö

 

Olemme saaneet nauttia vuosittaisista Taitaja-kilpailuista jo vuodesta 1988 lähtien. Kyse on Suomen suurimmasta ammatillisen koulutuksen tapahtumasta. Koronasta huolimatta Taitaja-kilpailut järjestetään myös tänä vuonna 2021.

Taitaja-kilpailuissa kisataan eri ammattilajien kesken ja ympäri Suomen eri ammattioppilaitosten välillä. Voittajaa odottaa titteli Suomen mestarina omassa kilpailulajissaan. Minäkin olet ollut kisaamassa kyseisessä finaalissa vuonna 2004, Seinäjoella.

Semifinaali käytiin kondiittorityön lajin osalta 2.2.21. Variasta semifinalisteja oli kaksi, joista toinen ylsi finaaliin saavuttaen toiseksi parhaimmat pisteet sarjassa kaikista Suomen osallistujista! Huonosti ei mennyt toisellakaan kisaajalla, hänen sijoituksensa oli 12. lähes 40 kisaajasta.

Koska vain kahdeksan parasta mahtuu mukaan, finaalivalmennus jatkui yhden oppilaan kanssa. Sigridin valmennuksessa jatkoi kuitenkin myös toinen semifinalisti ja opiskelijat suorittavat itselleen samalla tutkinnonosaa Huippuosaajana toiminen.

Erilainen semifinaali 2021

Joka vuosi ennen virallista finaalia, järjestetään semifinaalitapahtuma. Normaalisti se kokoaa kisaajaopiskelijat yhteen jo tuolloin. Tänä vuonna semifinaali kuitenkin oli hyvinkin erilainen koronasta johtuen. Kukin osallistuva koulu järjesti semifinaalit omissa kouluissaan. Omasta ja kilpailijoidenkin mielestä haastavaa tässä oli se, että vertailukohtia ei nähnyt ollenkaan: Millaisia töitä muut tekivät, miten muut onnistuivat jne., kuten normaalisti olisi tiennyt. Siksi tulosten odottaminen oli lähes malttamatonta.Leipuri-kondiittorien semifinaaleja varten kasattiin Myyrmäen toimipisteemme henkilökunnasta taitajatiimi. Vähintään yhden tiimiläisen tuli opiskella itselleen tuomarin titteli ja vaativalla testillä osoittaa kykynsä tuomaroida oman koulunsa oppilasta. Meillä tuomarina toimi yli 10 vuoden taitajavalmennus-kokemuksella elintarvikealan opettaja Sigrid Mûller. Media-alan ohjaaja Mikko dokumentoi kuvaten kisatuotteet, ja vaiheista lähetettiin kuvia tuomareille. Toinen elintarvikealan opettajamme Jarkko oli auttamassa töiden valvonnassa.

Taitajatyöt ovat vaativia ja rinnastettavissa mestaritasoon

Yhtenä Semifinaalityönä kilpailijat valmistivat sitruunakuppikakkuja. Vasta kisa-aamuna saimme avata mysteeriboxin, josta paljastui semifinaalityö makean osalta.

Toisena työnä oli kädentaitoja runsaasti sisältävä suklaaspritsaus sekä kirjoittaa kaunokirjoituksella mallinmukaisesti ”Taitaja 2021”. Oppilaille annettiin malli ja mitat. Ja kyllä, me tuomarin kanssa mittasimme joka ikisen suklaakoristeen leveyden ja korkeuden arviointia tehdessä.

Kolmantena työnä oppilaat valmistivat koristeleivän. Meidän tiimi oli treenannut huomattavasti haastavampia koristeleipiä, joten myös leivän osalta oppilaat selvisivät hienosti.

Päivä alkoi aikaisin aamusta tuomarin tervehdyksellä, johon kaikki ammattikoulut, joita sarjassa oli, osallistuivat. Tuomari antoi suullisesti tärkeitä ohjeita, jotka piti kirjoittaa tarkasti ylös, jos aikoi saada aikaiseksi halutunlaisia tuotteita. Kirjallisena oli vain raaka-aineluettelo ja reseptiikka, ei työohjeita.

Semifinaalitöihin kuului myös matemaattinen laskutehtävä, jossa jo olemassa oleva reseptiikka muutettiin pienemmäksi. Tämä oli tärkeä saada oikein, jotta kisaajat saivat halutun määrän valmiita tuotteita arviointiin. Molemmat kisaajistamme hoitivat tämänkin loistavasti.

Päivä oli pitkä ja jännittävä sekä oppilaille, että meille huoltajille ja tuomarille, mutta se meni todella nopeasti! Kisaajat olivat kovasti mananneet, etteivät koskaan ikinä enää kisaa mitään, mutta kun rutistus oli ohi, he suorastaan janosivat lisää.

Kohti finaalia

Finaalivalmennusta on jatkettu tiiviisti ja nyt finaalityötkin ovat tulleet julki. Luvassa on huikeita taidonnäytteitä eri raaka-aineita hyödyntäen; mm. suklaa, sokeri ja ihan erilaiset taikinatkin…

Jännittävää nähdä mitä me valmennuksen ja kisaajan kanssa keksitään, mitään varmaa ei ole vielä lyöty lukkoon. Niistä kuulette finaalin jälkeen, sillä mitään emme paljasta kellekään vahingossakaan ennen itse päätapahtumaa.

Vaativista järjestelyistä huolimatta taitajakisat ovat tuoneet iloa harmaan korona-arjen keskelle, kun sekä opiskelijat, että heitä ohjaava henkilökunta on päässyt innostumaan huikeista suorituksista.

Oppilaan fiiliksiä finaalista kyselin, ja vastaukseksi sain sanatarkasti näin:

” Fiilis on tosi odottavainen ja hyvä. Eniten varmaan jännittää koko kisa ylipäätänsä eikä vain yksi juttu. Kivointa treenata on ollut suklaapatsasta ja kokeilla uusia reseptejä, ja testailla mikä toimii ja mikä ei. Finaalilta odotan sitä kokemusta ja sitä miten itse pystyy tekemään parhaansa erilaisessa tilanteessa paineen alla. Oon tosi kilpailuhenkinen ja nyt pääsee näyttämään omia taitojaan kunnolla ja kilpailemaan. Ootan kyllä kisoja innolla!”

– Salla Mörsky-

Siispä 18.-20.5. nokat kohti Oulua, täältä tullaan Taitajat 2021!

teksti: Reija Laitinen, työnohjaaja ja Varia Taitaja-tiimin jäsen

Avainsanat

VariaOpiskeluToisen asteen koulutus