Koulutusinfot etänä

Blogi Varia

Asiasanat

Opiskelijat

Maahanmuuttajakoulutusten henkilöstö on jalkautunut järjestöihin ja ryhmiin esittelemään toimintaansa. Koulutusinfoissa on osallistettu myös opiskelijoita ja he ovat kertoneet mahdollisille uusille varialaisille opiskelustaan ja kokemuksistaan.

Sisältö

Korona on ohjannut opetuksen sujuvasti verkkoon niin Variassa kuin muuallakin. Varsinaisen opetustyön lisäksi myös muu kouluissa tehtävä työ on jouduttu poluttamaan uudelleen – sähköiseen muotoon sekin. Uuden uoman löysivät myös maahanmuuttajien koulutusinfot.

Varian maahanmuuttaja koulutusten opiskelija määrät ovat kasvaneet huimasti alkuajoista. Vuonna 2017 aloitettiin viidenkymmenen opiskelijan voimin ja muutamassa vuodessa määrät ovat vakiintuneet noin 300 opiskelijan korville. Kasvu ei ole kuitenkaan tapahtunut itsestään, vaan se on vaatinut paljon työtä, verkostoitumista ja yhteistyötahojen kartoittamista. Koulutusten tunnetuksi tekemisessä ja opiskelijahankinnassa tärkeää roolia ovat näytelleet koulutusinfot. Variassa on vuosien mittaan vieraillut lukuisia opiskelijaryhmiä kotokoulutuksista, erityisoppilaitoksista, te-toimiston lähettäminä, sekä erilaisista ohjausryhmistä ja järjestöistä tutustumassa koulutustarjontaan. Maahanmuuttajakoulutusten henkilöstö on myös jalkautunut järjestöihin ja ryhmiin esittelemään toimintaansa. Infoissa on osallistettu myös sen hetkisiä opiskelijoita ja he ovat kertoneet mahdollisille uusille varialaisille opiskelustaan ja kokemuksistaan. Esittelyyn osallistuminen on ollut hyvää suomen kielen harjoitusta ja itsetunnon kohotusta taidoistaan epävarmoille opiskelijoille.

Kevään 2020 koulutusinfo suunnitelmat olivat jo pitkällä kun korona tuli ja pisti kaiken uusiksi. Infot muokattiin uuteen muotoon ja nyt niitä testataan etä-infoina. Myös uusille hakijoille tärkeät Varian opiskelijoiden kohtaamiset haluttiin sisällyttää tilaisuuksiin kuten ennenkin, joten nekin muokattiin digi muotoon. Kiinnostuneita opiskelijoita pyydettiin tekemään opinoistaan lyhyitä esittelyvideoita. Monet tarttuivatkin innolla toimeen ja hyvin kevyin varustuksin - lähinnä puhelinten kameroilla – saatiin nopealla aikataululla tuotettua hienoa, opiskelijoiden näköistä materiaalia. Esittelyvideoiden teko toimi myös suomen kielen, sekä digi- ja esiintymistaitojen harjoituksena. Toivottavasti videoita voidaan hyödyntää myös tulevassa työnhaussa video cv:n tai portfolion muodossa. Yhden käytännön ongelman ratkaisun tuotti siis monenlaista oppimista.

PS: Syksyn maahanmuuttajakoulutusten hakulinkit löytyvät osoitteesta: https://www.sivistysvantaa.fi/varia/artikkelit/haemeille/jatkuvahaku/haeoppisopimuskoulutukseen.html. Koulutusinfon voi tilata hanna.kontio@vantaa.fi.

Lisäys 15.5.: Varsinainen etäinfon riemupäivä koettiin 15.5. kun yhden päivän aikana järjestettyihin kahteen tilaisuuteen osallistui 160 henkilöä!

https://www.sivistysvantaa.fi/material/videos/DaN4HXlze/logistiikka.mp4

Sanna Karayilan

Avainsanat

VariaOpiskeluToisen asteen koulutus