Ilmasto-osaamista logistiikan opetuksessa ja työelämässä, webinaareja tulossa!

Blogi Varia

Asiasanat

OpiskelijatYhteistyökumppanit

Sisältö

Ilmasto-osaaminen on eittämättä yksi tulevaisuuden työelämätaitoja ja olikin mukava kuulla viime keväänä OPH:n tuovan yhteiseen tarjontaan ammatillisen valinnaisen tutkinnon osan aiheesta (ja lisäksi ehdotuksia oppilaitosten omiin yto-valinnaisiin). Ilmastovastuullinen toiminta –tutkinnon osa tulee perustutkintoihin tarjontaan syksyllä 2022 ja koulutuksen järjestäjät voivat sen halutessaan ottaa omiin tutkintoihinsa.

Tällä hetkellä olen vielä enemmän innoissani Varian tulevasta webinaarisarjasta, joka sai alkunsa yhteisistä keskusteluista Ilmastovastuullinen toiminta –tutkinnon osan tavoitteista ja opettajien kiinnostuksesta osaamisen kehittämiseen. Keskustelun jatkeena syntyi yhteistyössä Etelä-Suomen aluehallintovirastonVantaan ammattiopisto Varian koordinoiman NEWLOG-hankeen ja sen hankeverkoston sekä Varian ympäristövastuuryhmän kanssa valtakunnallinen webinaarisarja.

Syyskuussa siis kaikki kiinnostuneet varialaiset, suomalaiset ammatillisen koulutuksen opettajat ja työelämän edustajat pääsevät kuulemaan kahden päivän webinaarissa logistiikka-alan tulevaisuudesta ja ilmastoasioista. Ilmoittautumistiedot löydät alta.

Ohjelman varmistuttua olen superinnoissani mahtavista sisällöistä! Oli ihan pakko kysyä, tuntuuko muista samalta?

Logistiikan osaamispalveluesimies Matti Hallikainen vastaa, että lähtisi webinaariin kuuntelemaan mm. VTT:n Ville Hinkkaa, joka tarjoaa puheenvuorossaan laajan katsauksen logistiikkaan ja ilmastoon. Matilta opin, että meillä on jo satsattu Variassa kuljetuskaluston ja kuljetuskapasiteetin nostamiseen. Kapasiteettia voidaan nostaa ja kuljetettuja yksikkökohtaisia päästöjä laskea entistä suuremmilla ajoneuvoilla, esimerkiksi HCT (High Capacity Transport), jollainen löytyy meidän logistiikaltakin. (No tähän oli ihan pakko kysyä, että mikä se on ja sehän on 4-akselinen kokosivuaukeavalla umpikorilla varustettu puoliperävaunu!)

Logistiikan opettaja Tuija Rikkosta webinaari kiinnostaa erityisesti opetuksen näkökulmasta: ”Webinaarilta odotan erityisesti näkökulmia alan yrityksiltä, miten ympäristöön ja kestävään kehitykseen liittyvät asiat näkyvät toiminnassaan. Usein on vaikea selittää opiskelijoille, mitä kestävä kehitys alalla tarkoittaa. Se kun on muutakin kuin pahvilaatikosta syntyvän jätteen kierrättämistä tai fossiilisista polttoaineista johtuvia päästöjä. Pääkaupunkiseudulle ollaan rakentamassa useita uusia logistiikkakeskuksia. Harvoin pääsee kuulemaan, mitä asioita niissä on otettava huomioon ympäristönäkökulmista. On tärkeä opettajana kuulla eri tahojen ajankohtaisia näkökulmia aiheeseen, jotta pystyisi itse konkretisoimaan asiaa tuleville logistiikan ammattilaisille, joita koulutamme. ” Logistiikkakeskuksen ajankohtaisia näkökulmia ekologisista energiaratkaisuista ja hiilijalanjäljen pienentämisestä kuulemme webinaarissa mm. Alfarocin esittelijältä.

Logistiikan opettaja Mika Palm on tehnyt opinnäytetyönkin automatisaatiosta ja hän pohtii teknisiä ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillinnässä. Saavutetaanko automaation lisäämisellä varastoinnissa ilmastohyötyjä? Toinen kiinnostava näkökulma on fossiilisista polttoaineista luopuminen ja kaluston sähköistäminen. Voiko Suomi toimia hyvänä esimerkkinä ja hyötyä uudistuksista myös taloudellisesti? Webinaarissa automaatiosta puhuu mm. Leanwaren toimitusjohtaja Janne Viinikkala ja liikenteestä mm. HSL:n Petri Saari.

NEWLOG-hankkeen projektipäällikkö Katri Korkalainen ei halua nostaa laajasta tarjonnasta yhtään suosikkiaan, koska päivät ovat kokonaisuudessaan täynnä kiinnostavia aiheita. Katri onkin hankkinut webinaariin monta puhujaa ja NEWLOG-hanke tekee tässäkin taas laadukasta työtä. Hankeyhteyksissä ja sosiaalisessa mediassa keskustelu webinaarista on ollut positiivista. Katrin kuulemia kommentteja ovat mm: ”hyvä fokus”, ”mielenkiintoista”, ”webinaarisarjanne kuulostaa kiinnostavalta” ja ”mielenkiintoinen ohjelmasisältö”. Kannattaa seurata NEWLOG-hanketta ja keskustelua webinaarin aiheista myös somessa.

Logistiikkayritysten liiton toimitusjohtaja Pekka Aaltonen oli kertonut NEWLOG-hankkeelle, että hänen mielestään ilmastonmuutos on asia, joka muuttaa logistiikkaa eniten tällä vuosikymmenellä verkkokaupan kasvun kanssa: “Olen aloittanut työurani 1980-luvun lopussa tutkimalla liikenteen ympäristöhaittojen vaikutuksia ja ympäristöasioiden kanssa tämä työura näyttää päättyvän. Mitään helppoa yhtä vastausta ei ole ja on aika vaikea nähdä miten välttää kustannusten nousua kuljetusalalla, kun ilmaston muutosta torjutaan tällä vuosikymmenellä.”

No entäs muut kuin logistiikka-alan ammattilaiset, löytyykö sieltä mitään kiinnostavaa meille muillekin?

Vantaan kaupungin ympäristökonsultti Noora Ilola on myös Varian ympäristövastuuryhmän jäsen. Noora uskoo webinaarin jälkeen hahmottavansa entistä paremmin logistiikka-alan ympäristövastuullisuuden kokonaisuuden ja erityisesti häntä kiinnostavat tulevaisuuden ammattilaisten taidot: “Ammatillisen koulutuksen tehtävähän on opettaa opiskelijoille tulevaisuudessa tarvittavia taitoja, joten erityisesti toivon OPH:n Anne Liimataisen valottavan ympäristö- ja ilmastoteemojen sitomista ammatillisten tutkintojen perusteisiin.” Nooraa saattaisi kiinnostaa myös tulevaisuudentutkija Ilkka Halavan logistiikkaa, ilmastoa, työn murrosta ja oppimisen tulevaisuutta käsittelevä puheenvuoro.

Varian kansainvälisten asioiden koordinaattori Anu Lähde löytää myös kiinnostavia sisältöjä: “Voisin tulla kuuntelemaan RRT Finlandin Tero Valtosta, koska junaliikenne ja siihen liittyvät uudistukset kiinnostavat. Lisäksi olisi mielenkiintoista kuulla, miten EU:n ilmastotavoitteisiin vastataan kyseisen keskuksen avulla ja ylipäätään miten laajat kansainväliset ilmastolinjaukset vaikuttavat kansalliseen ja paikalliseen toimintaan.” Niinpä, logistiikka-ala on myös kv-toimintaa ja meidän kaikkien arjen ja vapaa-ajan liikkumista. Vaasan kaupungin energia- ja ilmastoasiantuntija Mika Hakosalon puheenvuorossa saadaankin kuulla älykkään liikenteen mahdollisuuksista, Rolly Groupin Miika Lampi tarkastelee liikkumista tilausajo- ja taksialan näkökulmasta ja Tampereen yliopiston liikenteen tutkimuskeskus Vernen ryhmänjohtaja, professori Heikki Liimatainen keskittyy päästövähennystavoitteisiin ja -keinoihin.

Ympäristövaikutusten näkökulmasta logistiikka on tiivistettynä tavaran hankintaa, varastointia, käsittelyä ja kuljetusta, tieverkkoa, polttoaineita, päästöjä ja jätteitä, kiinteistöjen vettä, sähköä ja lämpöä, kuljetusaikatauluja ja –kustannuksia, tehokkuutta, tarjontaa ja energiatehokkuuden kehittämistä. Paljon samaa kuin muillakin aloilla ja arkielämässä. Kulutustavaroita lähelle pääsemme Inex Partnersin ympäristö- ja laatupäällikkö Iina Metsolan ja Lidlin kierrätyslogistiikasta vastaavan projektipäällikkö Anna Liitiäisen esityksissä.

Kiitos nostoista Matti, Katri, Mika, Tuija, Anu ja Noora! Kaiken kaikkiaan tämä alkaa kuulostaa runsaudenpulalta!

Näistä aiheista pääset siis kuulemaan Ilmasto, tulevaisuus ja logistiikka –webinaareissa torstaina 9.9.2021 klo 12.30-16.30 ja torstaina 16.9.2021 klo 12.30-16.30. Katso tarkka ohjelma ja ilmoittaudu mukaan NEWLOG-hankkeen sivuilla https://newloghanke.fi/ajankohtaista/

Tai kysy lisää: anna.kepanen@eduvantaa.fi / katri.korkalainen@vantaa.fi

Anna Kepanen, verkkopedagogi ja Varian ympäristövastuuryhmän jäsen

NEWLOG -hankkeella tavoitellaan ratkaisua logistiikka-alan voimakkaaseen murrokseen yhdessä alan yritysten kanssa. Hankkeen rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto ESR ja hanketoteuttajina ovat Vantaan ammattiopisto Varia, Hyria Koulutus Oy sekä Kouvolan seudun ammattiopisto KSAO. Lisätietoja hankkeesta www.newloghanke.fi. Seuraa hanketta somessa tunnisteella #newloghanke sekä Instagramissa käyttäjätunnuksella @newloghanke.

Avainsanat

VariaToisen asteen koulutusOpiskelu