Anna ajatuksen kuulua – kuuntele Vain hyvinvointiteknologiaa
Sisältö
Korona-virus on saanut monet maailmalla miettimään, miten robotteja voidaan hyödyntää muun muassa hoitotyössä. Robotissa on monta etua: se ei aivastele ja toimii viruksesta huolimatta. Robotti ei pelkää koronaa ja jaksaa muistuttaa käsihygieniasta väsymättä. Robotteja voidaan myös käyttää tilojen puhdistamisessa. Robotti voi esimerkiksi UV-säteilyllä desinfioida huoneen minuuteissa. Voidaankin sanoa, että koronan myötä robotit ovat yhä ajankohtaisempia.
Robotiikan ja sen oheisteknologioiden parissa on työskennelty ROBOREEL- hankkeessa jo pari vuotta. Uusin innovaationa hankkeen piirissä on Vain hyvinvointiteknologiaa- podcast. Podcastista Keijo Mikkonen ja Tiina Suvanen keskustelevat hyvinvointiteknologiasta sekä haastattelevat alan asiantuntijoita ja hyvinvointiteknologiayritysten edustajia. Mikkosen ja Suvasen lisäksi podcastin taustalla löytyvät Laila Bröcker ja Aino Laurila. Podcastin uusin jakso tuli ulos kesäkuun alussa. Tässä jaksossa haastateltavana on robotiikan moniosaaja Cristina Andersson.
Vain hyvinvointiteknologiaa- podcastin teossa on käytetty Zoomia, Audacitya ja Anchoria. Podcastin puhe on nauhoitettu Zoomissa Record (nauhoitus)-toiminnolla. Tämän jälkeen äänitiedosto on siirretty Varian työkoneissa valmiina olevaan Audacity-sovellukseen, jossa ääninauhaa on käsitelty toivotun mukaiseksi. Lopulta valmis äänitiedosto on viety Anchoriin, joka on ilmainen podcastalusta. Anchorin käyttöönotto on helppoa ja vaatii vain kirjautumisen alustalle. Anchor jakaa podcastin automaattisesti muun muassa Spotifyhin sekä Googlen ja Applen palveluihin.
Vain hyvinvointiteknologiaa-podcastia on tarkoitus jatkossa käyttää myös opetuksessa. Variassa alkaa elokuussa 2020 tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnossa yhtenä suuntautumisvaihtoehtona hyvinvointiteknologia-asentajakoulutus. Hyvinvointiteknologiaa voi myös opiskella sosiaali- ja terveysalan perustutkinnossa valitsemalla Hyvinvointiteknologia toimintakyvyn edistämisessä- ammatillisen valinnaisen tutkinnon osan, jonka laajuus on 15 osaamispistettä.
Lisätietoa ROBOREEL-hankkeesta saat projektipäällikkö Laila Bröckeriltä (laila.brocker@vantaa.fi, +358 40 663 1803). Jos taas kaipaat lisätietoa podcastin teosta, ota yhteys Aino Laurilaan (aino.laurila@vantaa.fi, +358 40 001 6974). Hyvinvointiteknologiaan liittyvistä koulutuksista kannattaa olla yhteydessä Tiina Suvaseen (tiina.2.suvanen@eduvantaa.fi,+358 43 825 6425).
Tiina Suvanen
Kuuntele uusi podcast-jakso: https://anchor.fm/reel-robo