Herkullinen koulutus – Varian opettajat hakivat Turusta ideoita kestävän kehityksen kasvisruokiin

Artikkeli

Asiasanat

KoulutusYmpäristö ja luontoAsukkaat

Ammattiopisto Varian opettajat Tarja ja Riitta matkustivat Turkuun kasvisruokakoulutukseen kokeilemaan uusia reseptejä. Koulutus on osa Varian kestävyystoiminnan kehittämistä. Tavoitteena on nostaa ympäristövastuu esille kaikissa Varian tutkinto-opintoissa ja vahvistaa osaamista koulutusaloilla.

Varia Hiekkaharjun opetuskeittiö

Varia Hiekkaharjun opetuskeittiössä päästään hyödyntämään kasvisruokakoulutuksen vinkkejä. Kuva:Sercan Alkan.

Tervetuloa makumatkalle Varian opettajien Tarja Ukonahon ja Riitta Peuhan matkapäiväkirjan mukana! 

Varia on mukana kestävän tulevaisuuden ammattilaiset -hankkeessa, tuttavallisemmin KESTU-hankkeessa. Yksi tapa vahvistaa ympäristövastuun osaamista ovat opettajien vierailut työpaikoille ja toisiin oppilaitoksiin vaihtamaan kokemuksia ja toimintatapoja. Varian ravintola-alan opettajat kävivät Turun ammatti-instituutin maukkaassa kasvisruoka-koulutuksessa.  

Matka alkaa: Tulevaisuuden kasvisruoka ja vegaaninen ruokavalio  

Olemme mukana Turun ammatti-instituutin koulutuksessa, jossa jokaisena iltana oli oma teema kasvisruokaan ja vegaaniseen ruokavalioon liittyen. Odotamme koulutusta mielenkiinnolla! 

Päivä 1. Vegaaninen streetfood  

Valmistimme illan aikana mm. seitan-pitaleipiä, hampurilaiset härkiskroketeilla ja valkosipuliveganeesilla, tofu “fish and chips”, kukkakaali- ja sieniwingsit sekä shirachakastike.  

Päivän huomio: Seitanin valmistus > marinadiin > vegaaniseen kasvisvartaaseen  

Päivä 2. Klassikkoruokia vegaanisina  

Valmistimme mm. vegaanisen ceasarsalaatin, tofu-skagenia siemennäkkärillä, vegaanisen saaristolaislautasen, seitansashlikiä ja tzatsikia, burgundinpataa, vegaanisen wienerleikkeen, graniittiomena eaton mess:in vaniljakreemillä ja vadelmavaahdolla.  

Päivän huomio: Vegaanikananmunien teko > maistui ja näyttivät ihan oikealle paistetulle kananmunalle, aivan uusi asia 😊  

Päivä 3. Vegaaniset jälkiruoat ja kakut  

Valmistimme erilaisia vegaanisia kakkuja ja pieniä suolaisia tarjottavia, täytimme ja koristelimme vegaanisen täytekakun. Lisäksi misattiin eli esivalmisteltiin tiistaita varten jouluaterialle mm. vegaaninen piparkakkujäätelö sekä gluteenittoman ja vegaanisen mallasleivän valmistus ja paisto.  

Päivä 4. Vegaaninen jouluateria  

Oli hienoa oppia, miten voi valmistaa perinteisen jouluaterian täysin vegaanisena 😊  

Tiivistys koulutuksesta 

Koulutuksen anti oli herkullinen! Omalla alalla osaamista voi aina syventää ja ajatuksenvaihto muiden ammattilaisten kanssa on antoisaa. Oli mukavaa osallistua koulutukseen ja jatkamme aiheen käsittelyä omien kollegoiden kanssa Variassa!  Opimme uusia vegaanisia raaka-aineita ja ennen kaikkea vegaaniruokia, joita otetaan Variassa opetus- ja henkilökunnan ravintoloihin käyttöön.

Kasvisruokia Varian koulutuksesta

Tässä tellle maistiaisia!

Avainsanat

VariaKestävä kehitysToinen aste