Elintarvikealan perustutkinto
Presentation
Uunituoretta osaamista
Leipuri-kondiittori valmistaa leipomotuotteita ja hallitsee leipomon tuotantoprosessia. Leipuri-kondiittoriksi kouluttaudut leipomoalan osaamisalalla.
Leipuri-kondiittori työskentelee leipomoissa, konditorioissa, paistopisteissä tai kahvila-konditorioissa valmistus-, pakkaus- ja myyntitehtävissä. Työajat voivat vaihdella aikaisesta aamusta yöhön.
Leipomoalan ammattilainen hallitsee alan korkeat laatu- ja hygieniavaatimukset.
Leipomoalan koulutuksessa opit hallitsemaan leipomotuotteiden valmistusta, tuotesuunnittelua, laadunvalvontaa, elintarvikehygieniaa ja leipomon tuotantoprosesseja.
Opinnot sisältävät teoriaa ja käytännön harjoittelua oppilaitoksessa sekä opiskelua koulutussopimuksella tai oppisopimuksella työelämässä. Osaaminen osoitetaan näytöillä tekemällä käytännön työtehtäviä aidoissa työtilanteissa.
Koulutus järjestetään Myyrmäen toimipisteessä osoitteessa Ojahaantie 5, 01600 Vantaa.
Opintojen kesto määräytyy henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaan, ja siinä huomioidaan aiemmin hankittu osaaminen.
Elintarvikealan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä. Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osaamispistettä) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä).
Leipomoalan osaamisalan ammatillisista tutkinnon osista 115 osaamispistettä on pakollisia ja 30 osaamispistettä valinnaisia.
Opinnot ja opintojen suorittamiseen tarvittavat oppikirjat, työvälineet ja materiaalit ovat pääsääntöisesti maksuttomia kunnes opiskelija täyttää 20 vuotta.
Muutoin oppikirjat maksavat noin 150 euroa ja henkilökohtaiset työvälineet ja -varusteet noin 300 euroa. Työvälineitä ei tarvitse hankkia valmiiksi ennen opintojen alkua.
Suomen kielen taitovaatimus on B1.1.
Opiskelija valinta tehdään haastattelun perusteella.
Haastattelussa painotamme seuraavia asioita ja pisteytys (0–10) painottuu seuraavasti:
- motivaatio ja vuorovaikutustaidot enintään 10 pistettä
- soveltuvuus alalle enintään 10 pistettä
- työkokemus katsotaan eduksi enintään 5 pistettä (työkokemus on osoitettava työtodistuksella)
Elintarvikealan perustutkinnon valintaperusteet löydät Opintopolusta.
Työllistyminen
Leipuri-kondiittori työskentelee leipomossa, kaupan paistopisteessä, suurtalous- tai ravintola-alan toimipisteessä, pitopalveluyrityksessä, konditoriassa tai kahvilassa tai yrittäjänä.
Työtilanne alalla on hyvä.
Jatko-opinnot
Elintarvikealan perustutkinto antaa hakukelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin.
Terveydelliset vaatimukset
Elintarvikealalla työskenteleminen vaatii hyvää fyysistä kuntoa. Astma tai allergiat voivat estää työskentelyn alalla.
Närmare information
Verksamhetsställen
Vantaan ammattiopisto Varia järjestää ammatillista koulutusta neljässä toimipisteessä eri puolilla Vantaata.
Mer information om verksamhetstället Vantaan ammattiopisto Varia, Myyrmäen toimipisteOjahaantie 5
01600Vantaa
Finland