VariaVenttiili: avoimet yhteisölounaat vahvistavat kestävää kehitystä

Blogi Varia

Asiasanat

KoulutusOpiskelijat

Sisältö

Vantaan Koivukylän asukastilassa järjestetyissä yhteisölounaissa toteutuu monta kestävän kehityksen tavoitetta. Hävikkiruoasta valmistetut lounaat vahvistavat alueen asukkaiden yhteisöllisyyttä ja tarjoavat Vantaan ammattiopisto Varian opiskelijoille mahdollisuuden ammatillisen osaamisen ja kielitaidon kehittämiseen.

Yhteisöllisissä tiloissa yhteisiä lounaita

Vantaan asukastilat ovat avoimia ja turvallisia yhteisötiloja, joissa ihmiset voivat tavata toisiaan. Tutkimusten mukaan yhteisötilat lisäävät ympäristön asukkaiden hyvinvointia ja yhdenvertaisuuden kokemusta luomalla ja ylläpitämällä sosiaalisia suhteita. Juuri se on tavoitteena myös Koivukylän asukastilassa, kertoo yhteisötyöntekijä Paula Hännikäinen.

Koivukylän asukastilassa tarjotaan keskiviikkoisin yhteisölounas, jonka valmistamiseen käytetään paikallisilta kauppaketjuilta ja yrittäjiltä saatavaa hävikkiruokaa. Ruoka kerätään Vantaan hävikkiruokaterminaaliin, josta se jaetaan vantaalaisille yhteisöille annettavaksi edelleen asiakkaille. Yhteisölounas on hyvä tilaisuus tavata muita ihmisiä rennossa ja miellyttävässä ilmapiirissä.

Kielitaito kehittyy ja ammatillinen osaaminen vahvistuu

Haastattelupäivänä Vantaan ammattiopisto Varian maahanmuuttajataustaiset opiskelijat ovat ensimmäistä kertaa mukana yhteisölounaan järjestelyissä. He vastaanottavat ovella tulijoita, auttavat ruoan jakamisessa ja tarjoilevat sitä pöytiinkin jutellen samalla iloisesti asiakkaiden kanssa.

Opettaja Sanna Karayilan kertoo, että yhteisölounaan järjestämiseen osallistuminen on opiskelijoille monella tavalla hyödyllistä: ammatillinen osaaminen kehittyy, suomen kielen taito vahvistuu ja samalla vahvistuu suomalaiseen yhteiskuntaan integroituminen. Kaikki tärkeitä asioita opiskelijoiden työllistymisen ja hyvinvoinnin kannalta.

Vuorovaikutusta, osallisuutta ja ruuan ympäristövaikutusten pienentämistä

Koivukylän asukastilassa yhteisölounaan järjestämisessa mukana olevat opiskelijat ovat hankkimassa osaamista Asiakastyö ammatissa -tutkinnonosaan. Sen ammattitaitovaatimuksissa korostuvat sosiaalisen ja kulttuurisen kestävyyden teemat kuten turvallisuus, esteettömyys, asiakaslähtöisyys, vuorovaikutteisuus, organisaation rooli yhteiskunnassa ja laatutavoitteet.

Koivukylän projektissa toteutuu monia kestävän kehityksen toimintatapoja ja näkökulmia. Asukastilassa ja sen yhteisölounaissa hyödynnetään ulkopuolisia oppimisympäristöjä kokemuksellisesti, erilaiset kulttuurit kohtaavat ja vuorovaikutustilanteet ovat aitoja. Yhteisölounas asukastilassa avaa näkökulmaa yhteiskuntaan ja innovatiiviseen toimintaan ja on käytännön esimerkki yhdenvertaisuuden, yhteisöllisyyden, osallisuuden ja moninaisuuden lisäämisestä. Hävikkiruoan käyttäminen on myös eettisesti vastuullista kuluttamista.

Ruokahävikin vähentäminen kuuluu YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin. Hävikki halutaan puolittaa vuoteen 2030 mennessä. Ruoka on asumisen, liikkumisen ja muiden tavaroiden ja palveluiden lisäksi neljäs merkittävä ilmastovaikutusten aiheuttaja. YK:n ympäristöohjelman UNEP:n mukaan ruoan ilmastovaikutuksista noin 17 prosenttia tulee nimenomaan ruokahävikistä. Kotitalouksissa Suomessa roskiin heitetty ruoka vastaa noin 100 000 keskivertohenkilöauton vuosittaisia hiilidioksidipäästöjä (n. 65 kg/hlö/vuosi).

Yhteisölounas on toimiva sosiaalinen innovaatio

Yhteisölounas on osa Vantaan kaupungin Yhteinen pöytä -verkoston toimintaa. Marraskuussa 2021 kuulimme, että Vantaa on ensimmäisenä suomalaisena kaupunkina voittanut Euroopan innovaationeuvoston “Euroopan nouseva innovaatiokaupunki” -palkinnon.

Arvosteluryhmä oli löytänyt Vantaalta paljon palkintoon oikeuttavaa toimintaa, joista yhtenä esimerkkinä mainittiin Yhteinen pöytä -järjestelmä. Vantaa on kehittänyt mm. Sitran kanssa toimintamallia ja levittänyt sitä lukuisiin muihin kaupunkeihin Suomessa.

Kuuntele VariaVenttiilin jakso Koivukylän asukastilan yhteisölounaalta täältä.

Jakson tekijät: Paula Hännikäinen, Sanna Karayilan, Hanna Kontio, Keijo Mikkonen, Henna Varonen, Anna Kepanen, Laila Bröcker

VariaVenttiili – kestävää puhetta ammatillisesta kehityksestä

Kuuntele ohjelmaa:

anchor.fm/varia-venttiili

Ohjelmassa Vantaan ammattiopisto Varian asiantuntijat kertovat kestävästä kehityksestä ammatillisessa koulutuksessa.

Ohjelman työryhmä
Juontajat: Keijo Mikkonen ja Henna Varonen
Taustatyö: Anna Kepanen, Laila Bröcker, Marianna Simo

Liittyvät sisällöt

Kaikki kategoriassa Varia