Varia ITK2022-konferenssissa Aulangolla

Blogi Digivaria

Asiasanat

KoulutusOpiskelijatYhteistyökumppanit

Suomen suurinta digitaalisen koulutuksen tapahtumaa vietettiin Hämeenlinnassa Aulangolla lokakuussa 2022. Aiheena oli tänä vuonna “Mitä, miten, missä -oppimisen uudet vaatteet”. Vantaan ammattiopisto Variasta oli tällä kertaa mukana esitykset 2 aiheesta: Digitaalinen etenemisen seuranta rakennusalalla ja Annie-chatbot opiskelijan tukena.

Kaksi opettajaa seisoo luentosalin edessä, takana iso kangas, jonne heijastuu videotykiltä esityksen ensimmäinen dia. Toinen opettaja näyttää peukkua.

Rakennusalan opettajat Liisa Huittinen ja Aleksi Oksanen valmiina kertomaan Workseedin käytöstä

Sisältö

ITK-päivillä!

Avajaisten keynote-puheenvuorot pitivät tiede ja kulttuuriministeri Petri Honkonen (konferenssin avaus), asiantuntija Timo Livistö (metaverse ja sen mahdollisuudet koulutuksessa ja oppimisessa) ja akatemiaprofessori Katariina Salmela-Aro (kriisinkestävä koulu). Perinteiseen ITK-tapaan tapahtumassa pääsi näiden lisäksi kuuntelemaan monipuolisesti eri koulutusasteiden ja toisaalta eri koulutustoimijoiden esityksiä digikokemuksista, hankkeista, tutkimuksesta ja oppilaitosten arjesta. 

Workseed raksalla

Varian esitykset sopivat loistavasti joukkoon! Kuulijoita oli mukavasti ja keskustelua syntyi. Meiltä esillä olivat tällä kertaa perjantaina ennen lounasta Liisa Huittinen ja Aleksi Oksanen raksalta aiheella “Oppimisen seurantaa helposti”. Erityisesti Workseedin päiväkirja-toiminnallisuus kiinnosti kuulijoita. Variassa päiväkirjan käyttöä on kehitetty ja yksinkertaistettu vuosien mittaan kokemusten kautta. Tärkeää on ollut kaikkien opettajien yhteinen kehitystyö ja toimintamallin löytäminen tähän työhön. Liisan ja Aleksin esitys sai kiitosta konkreettisuudesta ja moni opettaja tuli jälkeen päin kysymään Workseedin käytöstä ja käyttöönotosta lisääkin.

Annie-chatbot Variassa ja Tikkurilan lukiossa

Lounaan jälkeen erityisopetuksen vastuuopettaja Marika Okkonen Variasta kertoi Annie Advisorin Joonas Merikon kanssa Annie-tukibotin käytöstä Vantaalla Variassa ja Tikkurilan lukiossa. Otsikko oli houkutteleva: “Pyytäisitkö apua tältä botilta?” Ja opiskelijoiden vastaukset kysymyksiin olivat lähes yhtä positiivisia kuin Varian keskeyttäneiden määrän väheneminen viime aikoina. Botin käyttö herätti mielenkiintoa ja kysymyksiä niin käyttöönotosta, koordinoinnista kuin opiskelijoiden ja opettajien kokemuksistakin.  

Minusta tuntuu hyvältä, että ajatukseni ja mielipiteeni ovat tärkeitä koululle.

Hyvä että 'joku' tsekkaa säännöllisesti, miten menee. Jollekin se voi olla juuri sillä hetkellä todella tärkeää.

Helpompi ja mukavampi vaihtoehto.

Tukibotin avulla mulle on ehkä helpompaa ja vaivattomampaa saada apua ja sen voi tehdä botin avulla matalalla kynnyksellä. On aika hienoa, että tukibotissa oli vaihtoehtoja ja selitteitä mitä eri taho tekee ja missä hän voisi auttaa, koska itse niiden tietäminen saattoi olla hankalaa.

Vantaan ammattiopisto Varian ja Tikkurilan lukion opiskelijoiden palautteita Annie-chatbotista

Konferenssitunnelmia

Verkkopedagogina sain osallistua ITK-päiville jo lähes konkarina ja taas tarttui mukaan intoa, ideoita, uutta tietoa, verkostoitumista ja kohtaamisia. Tällainen päivä täyttää ainakin verkkopedagogin reppua oikein mukavasti. 

Muita kokemuksia ja myös Varian verkkopedagogin seikkailuja voit lukea esim. Twitteristä #ITK2022. ITK-konferenssin vahvuus on monipuolisessa rinnakkaistarjonnassa ja siinä, että esitykset tulevat meiltä kaikilta osallistujilta (mukana on toki myös mielenkiintoisia keynote-puhujia). Ja kaiken kaikkiaan voi olla iloinen ammatillisen koulutuksen näkyvyydestä!

Toivottavasti niin Variasta kuin muistakin ammatillisista oppilaitoksista saadaan tulevina vuosina edelleen mukaan hyviä esityksiä ja elämänmakuisia kokemuksia digiopetuksen saralta. ITK-konferenssi siirtyy takaisin entisenlaiseen keväiseen ajankohtaan ja seuraavat päivät järjestetäänkin jo huhtikuussa 2023. Muistattehan että esitysten haku on parhaillaan käynnissä!

Anna Kepanen

Piia Kovalaisen (vas.) kanssa pääsimme pohtimaan YK:n kestävän kehityksen tavoitteen 4 toteuttamista tekoälyn koostamaan visualisointiin.

 

Liittyvät sisällöt

Kaikki kategoriassa Digivaria