Ilmastovastuullisuutta ja palveluiden tuotteistamista ravintola- ja catering-alan verkkokoulutuksena

Blogi Digivaria

Vantaan ammattiopisto Varian ravintola- ja catering-alan verkko-opintovalikoimaan on tulossa uusi kokonaisuus, joka yhdistää Ilmastovastuullinen toiminta ja Ravitsemispalveluiden tuotteistaminen –tutkinnon osat entistäkin paremmin opiskelijoita ja yrityksiä palvelevaksi koulutuskokonaisuudeksi. Uutta kokonaisuutta pääsee opiskelemaan ensimmäisen kerran maaliskuussa 2024.

Sisältö

Vantaan ammattiopisto Varian Ravintola- ja catering-alalla on voinut opiskella Ilmastovastuullinen toiminta -tutkinnon osaa jo jonkin aikaa. Tutkinnon osa kehitettiin yhteistyössä työelämän kanssa ja on saanut suosiota sen räätälöinnistä juuri kyseisen opiskelijan ja työpaikan tarpeisiin. Opinnon kehittämisestä voit lukea aiemmasta blogikirjoituksesta: Yhteistyöllä ilmastovastuullisuutta työelämään ja Varian opiskelijoille ravintola- ja catering-alalla.

Samoin Ravitsemispalveluiden tuotteistaminen –tutkinnon osa on ollut opintotarjonnassa parin vuoden ajan ja kehitetty opiskelijapalautteen perusteella jatkuvasti työelämälähtöisemmäksi.  

Nyt ravintola- ja catering-alan verkko-opintovalikoimaan on tulossa uusi kokonaisuus, joka yhdistää nämä kaksi hyväksi koettua kokonaisuutta!  

Opinnon kehitystyön taustalla on näistä kahdesta tutkinnon osasta, Ilmastovastuullinen toiminta ja Ravitsemispalveluiden tuotteistaminen, ja niiden verkkokoulutuksista saadut hyvät kokemukset ja palautteet.

Tutkinnon osien koulutuksissa on yhdistetty työpaikalla tapahtuvaa oppimista, yhteistä osaamisen jakamista ja kehittämistä verkkoluennoilla sekä itsenäisiä tehtäviä Varian verkko-oppimisympäristö itslearningissa. Opiskelijalle se on tarjonnut joustavuutta opinnon suunnitteluun ja suorittamiseen. Verkko-opiskelu ei ole tarkoittanut yksinäisyyttä, vaan polkua, jolla opiskelijan aiempaa osaamista arvostetaan ja näyttötehtävä yksilöidään. Matkan varrelle mahtuu yhteistä oppimista ja osaamisen jakamista sekä arvokasta henkilökohtaista palautetta oppimistehtävistä. 

Tavoitteena on tarjota vieläkin paremmin opiskelijaa ja yritystä palveleva koulutuskokonaisuus. 

Uusi koulutuskokonaisuus Variasta

Kenelle opinto on tarkoitettu 

Onko yrityksessäsi tarve kehittää tuotteita tai palveluita, mutta et oikein tiedä miten se tehdään ja mistä lähteä liikkeelle. Entä onko ilmastovastuullinen toiminta yrityksenne kulmakivi? Entä pohditteko sitä, miten yrityksessä tehtävistä ilmastovastuuteoista voidaan viestiä sidosryhmille? Ilmastovastuullinen toiminta -tutkinnon osa yhdistettynä Ravitsemispalveluiden tuotteistaminen -tutkinnon osaan antaa tähän vastauksen. 

Tutkinnon osien sisällöt 

Ilmastovastuullinen toiminta, 15 osp  

  • Opiskelija oppii ymmärtämään ilmastonmuutoksen lähtökohtia, selvittämään oman alan ilmastovaikutuksia ja esittämään käytännön ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillintään tai siihen sopeutumiseen.  
  • Keskeistä tutkinnonosassa on ilmastoteoista viestiminen, niin organisaation sisällä, kuin sidosryhmillekin. 

Ravitsemispalveluiden tuotteistaminen, 20 osp  

  • Opitaan tuotteistamisen prosessi: kehitettävän asian ideointi, kokeilu sekä markkinointi ja viestintä. 
  • Opiskelija tekee työpaikkaansa palvelevan ilmastovastuullista toimintaa edistävän kehittämistyön, joka palvelee omaa organisaatiota tuotteistamisen periaatteita noudattaen. Opinto suunnitellaan yksilöllisesti ja käytännönläheisesti. 

Opiskelija tekee vain yhden näyttötyön, joka kattaa molemmat tutkinnon osat. Oppilaitoksessa on valmiita näyttötehtäväesimerkkejä. Opiskelijalle ja oppisopimustyönantajalle tutkinnon osien yhdistäminen tuo mukanaan tehokkuutta ja käsiteltävää aihealuetta pystytään paremmin syventämään. 

Koulutuksesta saatava hyöty 

Oppisopimuskoulutuksena toteutettavassa opintokokonaisuudessa opiskelija pääsee tekemään laajempaa ja syvempää työelämälähtöistä kokonaisuutta. Hän oppii toimintatapoja, joilla tuotteita tai palveluita kehitetään työpaikalla.  

Tavoitteena on, että opiskelija oivaltaa jatkuvien kehittämistekojen merkityksen ja oppii mitä asioita tulee ottaa huomioon tuotteiden tai palveluiden kehittämisessä.  

Erityisesti opinnossa korostuu omien asiakkaiden tuntemus ja kehitetyistä asioista viestiminen sidosryhmissä. 

Koulutuksen toteutus 

Koulutusaika määräytyy henkilökohtaisten tavoitteiden mukaisesti. Ensimmäinen toteutus on keväällä 2024 

Teams-verkkokoulutuspäivät: 

  • Koulutuspäivä 1: to 14.3.2024 Ilmastovastuullinen toiminta 
  • Koulutuspäivä 2: to 4.4.2024 Ilmastovastuullinen toiminta 
  • Koulutuspäivä 3:to 2.5.2024 Mahdollisuus yksilöohjaukseen Ilmastovastuullinen toiminta ja Ravitsemispalveluiden tuotteistaminen 
  • Koulutuspäivä 4: 16.5.2024 Ravitsemispalveluiden tuotteistaminen 

Lisätietoa opettajilta: mervi.niittumaki@eduvantaa.fi ja helena.peltola@eduvantaa.fi 

Kooste: Anna Kepanen, verkkopedagogi

Liittyvät sisällöt

Kaikki kategoriassa Digivaria