Varian yrittäjyysopinnot

Etiketter

KoulutusOpiskelijatYritykset

Variassa on useita tapoja suorittaa yrittäjyysopintoja. Opintojen tavoitteena on auttaa omaksumaan yrittäjämäisiä toimintatapoja ja edistää myönteistä yrittäjyysasennetta.

Opinnot

Yrittäjyyskasvatusta voi opiskella valitsemalla ammatillisten perustutkintojen valinnaisiin tutkinnon osiin kuuluvan Yrityksessä toimiminen- ja/tai Yritystoiminnan suunnittelu -tutkinnon osiin liittyvät opinnot.

Yrityksessä toimiminen - tutkinnon osan opiskelu toteutetaan verkko-opetuksena, johon sisältyy lähiopetusta. Tutkinnon osan voi opiskella nykyisessä koulutussopimus- tai oppisopimusyrityksessä, perustamalla NY-yrityksen tai toimimalla Osuuskunta Vasaarissa.

Yritystoiminnan suunnittelu - tutkinnon osan opiskelu toteutetaan verkko-opetuksena, johon sisältyy lähiopetusta. Yritystoiminnan suunnittelu tutkinnon osassa laaditaan yritykselle liikeidea ja liiketoimintasuunnitelma. Tutkinnon osan suoritus sopii erinomaisesti opiskelijoille, jotka tavoittelevat oman yrityksen perustamista.

NY vuosi yrittäjänä -ohjelma

Minicamp -leiri

Minicamp on 8-10 tunnin mittainen syväsukellus yrittäjyyden maailmaan. Leirin aikana opiskelijat kehittävät tiimeissä liikeidean hyödyntäen ajankohtaisia liiketoiminnan kehittämisen työkaluja. Leirin päätteeksi tiimit esittelevät liikeideansa muille tiimeille ja 10 tunnin leirillä myös Varian ulkopuolisille tuomareille, ”leijonille”. Parhaat liikeideat palkitaan. Minicamp -leirin suoritus oikeuttaa 1 osaamispisteeseen, joka voidaan sisällyttää ammatillisten perustutkintojen pakollisiin tai valinnaisiin YTO-opintoihin.

NY-yritys

NY Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa opiskelijat perustavat oikealla rahalla toimivan NY-yrityksen. NY-yrittäjät sijoittavat omaa rahaa yritykseen 10 - 40 €/osallistuja, josta tulee yrityksen alkupääoma. Pääoma menee yritystoiminnan käynnistämiseen kuten, materiaalihankintoihin ja pieniin investointeihin. NY-yritys voi vuokrata koululta tiloja, työkaluja ja laitteita pientä korvausta vastaan.

NY-yritys on harjoitusyritys ja siihen osallistujat pitävät opiskelijastatuksensa. NY-yritys perustetaan lukukauden, lukuvuoden tai kalenterivuoden ajaksi. Jokaiselle yritykselle etsitään ulkopuolinen neuvonantaja työelämästä. Yrityksestä ei makseta palkkaa, mutta voitto jaetaan lopuksi osallistujien kesken. Tästä maksetaan tuloveroa. Toiminnan liikevaihdon jäädessä alle 10 000 euron NY-yrittäjät eivät ole arvonlisäverovelvollisia.

Alle 25-vuotiailla on mahdollisuus osallistua kilpailuihin.

Osuuskunta Vasaari

Variassa toimii oma Osuuskunta Vasaari. Sen jonka kautta Varian opiskelijat voivat hankkia yrittäjyysosaamista aidoissa asiakaskontakteissa jo opintojen aikana. Vasaari mahdollistaa myös oman alan opintojen opiskelun työvaltaisesti. Osuuskuntatoiminnassa mukana olo edistää opintoja kerryttämällä osaamispisteitä. Samalla tehdystä työstä voi ansaita rahallista korvausta.

Kiinnostuitko? Tutustu tarkemmin Osuuskunta Vasaariin.

Opiskelijoiden yritykset

Varian opiskelijoiden tällä hetkellä toiminnassa olevat yritykset voivat olla NY- tai 4H- yrityksiä, mutta myös Osuuskunta Vasaarissa toimivia itsenäisiä yrityksiä. Yritykset hinnoittelevat itse tuotteensa ja palvelunsa, joten ole yhteydessä suoraan yritykseen. Varia varmistaa, että työskentely on laillista ja tarvittaessa voi ottaa kantaa palvelujen laatuun.

  • Kro Graphics NY tekee pientä logo suunnittelua, taittamista, kuvien editointia ja vektorigrafiikkaa. Lähetä tarjouspyyntö osoitteeseen kalle.rouvinen@opp.eduvantaa.fi.
     
  • Eikö kevään merkit näy ikkunasta? Minulla on ratkaisu tähän, NY - yritykseni vuokraa uusia, ammattitason ikkunan pesureita hintaan 15e/vrk 22.3.2022 alkaen! Ota yhteyttä: lorasofia.jokinen@opp.eduvantaa.fi.

4H-yrittäjyys

4H-yritys on 13–28-vuotiaille nuorille tarkoitettu pienimuotoisen yrittäjyyden malli. 4H-yrityksissä opiskelijat myyvät omia palvelujaan ja tuotteitaan. He voivat saada työtilaisuuksia 4H-yhdistyksen kautta. Jokainen 4H-yrittäjä voi osallistua maksuttomalle yrittäjäkurssille ja saa oman yritysohjaajan. Yrityksen liikevaihto voi olla 50–8 000 €. Kaikki tulo tulee yrittäjille itselleen.

Yhteystiedot

Kiinnostuitko yrittäjyysopinnoista? Ota yhteyttä oman opiskelupisteesi yrittäjyysvastaavaan!

Keywords

VariaOpiskeluYrittäminenToisen asteen koulutus