Koulutussopimus
Työssä tapahtuvan oppimisen kautta organisaatio voi kouluttaa osaavaa työvoimaa ja saada uutta tietoa sekä osaamista. Organisaatio on eturivin paikalla uusien ammattilaisten saamisessa ja toteuttaa samalla ammatillisen koulutuksen reformia käytännössä.
Työssäoppimispaikan opiskelijalle tarjoaminen tukee ammatillisen koulutuksen toteutumista parhaalla mahdollisella tavalla. Monia ammatillisia taitoja voi oppia vain aidossa työympäristössä. Opiskelija saa mahdollisuuden oppia sellaisia työelämä- ja vuorovaikutustaitoja, joita oppilaitosympäristössä ei voida tarjota.
Koulutussopimus työssä tapahtuvasta oppimisesta tarjoaa yritykselle tilaisuuden tutustua tuleviin työntekijöihin. Sen avulla työpaikka voi kouluttaa tarpeisiinsa osaavaa työvoimaa, mutta myös saada uutta tietoa ja osaamista työorganisaatioon.
Koulutussopimus on kirjallinen sopimus, joka laaditaan yksilöllisesti jokaiselle opiskelijalle erikseen tutkinnon osa tai sitä pienempi kokonaisuus kerrallaan. Jos opiskelija solmii työpaikan kanssa koulutussopimuksen, hänen katsotaan pysyvän opiskelijana, joten hänelle ei makseta palkkaa eikä muuta vastiketta.
Koulutuksen järjestäjä ja työpaikan edustaja solmivat koulutussopimuksen ja sopimuksesta ilmoitetaan opiskelijalle. Koulutussopimustyöpaikan tarjoajan toimenkuvaan kuuluu seurata opiskelijan osaamisen kehittymistä. Opiskelijan osaamisen kertymisestä työpaikan tarjoaja raportoi koulutuksen järjestäjälle ja toimenpiteisiin ryhdytään silloin, kun opiskelijan suunniteltua osaamista ei pystytä saavuttamaan.