Lentokoneasennuksen perustutkinto

Esittely
Lentokoneasentaja toimii lentokoneiden ja helikoptereiden korjaus- ja huoltotehtävissä noudattaen huolto-ohjeita ja kansainvälisiä määräyksiä. Hän hallitsee monipuoliset tekniset kokonaisuudet ja selviytyy tarvittavista sähköliitos- ja ohutlevytöistä.
Hanki ura, joka lähtee lentoon
Lentokoneasentaja tekee lentokoneiden ja helikoptereiden korjaus- ja huoltotöitä. Lentokoneasentajalla on turvallisen ilmailun arvostettu ammattilainen. Kansainvälinen koulutus mahdollistaa työllistymisen maailmalle.
Lentokoneasentajaksi kouluttaudut lentokoneasennuksen osaamisalalla.
Lentokoneasentajan koulutuksessa opit lentokoneiden järjestelmien, voimalaitteiden ja rakenteiden toimintaa ja huoltoa sekä vastuuta lentoliikenteen turvallisuudesta.
Opinnot sisältävät teoriaa ja käytännön harjoittelua oppilaitoksessa sekä opiskelua koulutussopimuksella tai oppisopimuksella työelämässä.
Osaaminen osoitetaan näytöillä tekemällä käytännön työtehtäviä aidoissa työtilanteissa.
Koulutus järjestetään Aviapoliksen toimipisteessä osoitteessa Rälssitie 13, Vantaa.
Opintojen kesto määräytyy henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaan, ja siinä huomioidaan aiemmin hankittu osaaminen.
B1-luokan opintosuuntauksessa alkaa erillinen koulutusohjelma ylioppilastutkinnon suorittaneille joka toinen vuosi. Ylioppilaille luetaan hyväksi lukio-opintoja, jolloin opiskeluaika on 2,5 vuotta.
Lentokoneasennuksen perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä. Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osaamispistettä), joista pakolliset osat ovat 60 osaamispistettä ja valinnaiset 85 osaamispistettä, ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä). Yhteisiä tutkinnon osia voidaan lukea hyväksi aiemmin suoritetusta toisen asteen tutkinnosta, jolloin opiskeluaika on lyhenee.
Keskeisimmät koulutuksen aikaiset opintojen aiheet:Lentokoneasennuksen osaamisalan kaikille pakollisissa tutkinnon osissa opiskellaan ilmailun perusteita, ilma-aluksen huoltotekniikkaa, ilma-aluksen aerodynamiikkaa, ilma-aluksen rakenteita ja järjestelmiä sekä voimalaitteita. Lisäksi suoritetaan valinnaisia tutkinnon osia, jotka tukevat ammatillista suuntautumista. Opintojen viimeisen vaiheen työssäoppiminen järjestetään koulutus- tai oppisopimuksena yhteistyöyrityksissämme tai vaihtoehtoisesti VARIAn Traficomin auditoimilla simulattoreilla sekä Bombardier CRJ200ER lentokoneella.
Opiskelijat, jotka eivät kuulu oppivelvollisuuslain piiriin, kustantavat itse oppikirjansa ja muut opiskelutarvikkeensa.
Hakeminen
Haku yhteishaussa Opintopolussa tai jatkuvassa haussa.
Ammatillisen koulutuksen yhteishaku on tarkoitettu ensisijaisesti hakuvuonna perusopetuksen tai valmentavan koulutuksen päättäville nuorille. Seuraava yhteishaku on keväällä 2024.
Jatkuvassa haussa uusia koulutuksia alkaa läpi vuoden. Jatkuvassa haussa hakijalla tulee olla käytynä toisen asteen koulutus (lukio tai ammattikoulu).
B1-luokan opintosuuntauksessa alkaa erillinen koulutusohjelma ylioppilastutkinnon suorittaneille joka toinen vuosi. Ylioppilaille luetaan hyväksi lukio-opintoja, jolloin opiskeluaika on 2,5 vuotta.
Vähintään toisen asteen tutkinnon suorittaneille hakuaika on 5.4 - 30.7. 2023. Hae tästä.
Opinnot alkavat 11.9.2023.
Jatkuvassa haussa hakevat:
Pääsyvaatimukset:
- Vähintään vuoden 2010 jälkeen suoritettu toisen asteen ammatillinen perustutkinto tai lukion oppimäärä. Koulutus suunnitellaan toteutettavaksi ilman yhteisiä tutkinnon osia, jotka tunnistetaan aiemmista opinnoista.
- Suomen kielen taito vähintään B2.1 tai YKI-todistus. Opetus annetaan suomen kielellä
- Hyvä kirjallinen ja tyydyttävä suullinen englannin kielen taito. Oppimateriaali on englanninkielistä. Harjoitusten oheismateriaalit ovat pääosin englanniksi.
- Nuhteeton tausta. Opiskelijoiksi valituille tehdään poliisin suppea turvallisuusselvitys
- Valintatilanteessa ylioppilastutkinto tai teknisen alan työkokemus luetaan eduksi
Varia valitsee hakemusten perusteella ne henkilöt, jotka kutsutaan soveltuvuus- ja valintakokeeseen sekä haastatteluun. Hakukelpoiset kutsutaan pääsykokeisiin sähköpostitse viikolla 31.Pääsykoepäivä on 15.08.2023.
Valintakokeessa on neljä osiota (yhteensä 10 pistettä):
- Matemaattis-luonnontieteelliset tehtävät (matematiikka, fysiikka ja kemia), 3 pistettä
- Suomen kielen (luetun ymmärtämisen) koe 2 pistettä
- Englannin kielen koe 2 pistettä
- Kädentaidon ja hahmottelukyvyn testi sekä haastattelu 3 pistettä
Suorittaaksesi kokeen hyväksytysti, sinun pitää saada kaikista osa-alueista vähintään 40% osa-alueen maksimipistemäärästä. Yhdenkin osa-alueen hylkääminen aiheuttaa koko pääsykokeen hylkäämisen.
Valintakoe ei välttämättä sisällä kaikkien osa-alueiden kokeita tai testejä.
Opiskelijavalinta tehdään pelkästään soveltuvuus- ja valintakokeen sekä haastattelun perusteella. Valintapäätös ilmoitetaan sähköpostitse viikolla 32-33.
Yhteishaussa hakevat:
Opiskelijavalinta tehdään soveltuvuus- ja valintakokeen sekä haastattelun perusteella.
Varia valitsee hakemusten perusteella henkilöt, jotka kutsutaan soveltuvuus- ja valintakokeeseen sekä haastatteluun. Valintakokeessa on neljä osiota (yhteensä 100 pistettä):
- Matemaattis-luonnontieteelliset tehtävät (matematiikka, fysiikka ja kemia), 30 pistettä
- Suomen kielen (luetun ymmärtämisen) koe, 20 pistettä
- Englannin kielen koe, 20 pistettä
- Haastattelu, kädentaidon ja hahmottelukyvyn testi, 30 pistettä
Ilmailualalla opiskelussa ja työskentelyssä tarvitset hyvää suomen kielen taitoa (B1). Toimita hakiessasi todistus kielitaidosta, jos äidinkielesi ei ole suomi ja et ole suorittanut perusopetusta tai toisen asteen tutkintoa suomen kielellä.
Työllistyminen
Lentokoneasentaja toimii lentokoneiden ja helikoptereiden korjaus- ja huoltotehtävissä noudattaen huolto-ohjeita ja kansainvälisiä määräyksiä. Hän hallitsee monipuoliset tekniset kokonaisuudet ja selviytyy tarvittavista sähköliitos- ja ohutlevytöistä.
Lentokoneasentajia työskentelee lentoyhtiöiden, lentokonehuoltoyritysten, lentokonekorjaamoiden, puolustusvoimien, rajavartiolaitoksen ja lentokoneita valmistavien yritysten palveluksessa.
Lentokoneasentaja voi Traficomin määrittelemän 2 - 3 vuoden työkokemuksen jälkeen pätevöityä lupakirjalliseksi lentokoneen huoltomekaanikoksi (huoltotodisteen antaja), ja lisätyökokemusta hankittuaan myös ilmailualan teknisiin toimihenkilötehtäviin, kuten esimerkiksi työnjohtajaksi, suunnittelijaksi tai tarkastajaksi.
Jatko-opinnot
Tampereen seudun ammattiopisto Tredu järjestää konversiokoulutuksena lupakirjaluokan laajentamisen B1.1-> B2. Opiskelua voi jatkaa myös ammattikorkeakoulussa tai esim. Tampereen teknillisen yliopiston lentokonepainotteisella insinöörilinjalla.
Ammatissa toimiva lentokonemekaanikko saa jatkuvaa koulutusta myös työnantajan järjestämänä, mm. lentokoneiden tyyppikursseja.
Ammatillisista perustutkinnoista sekä ammatti- ja erikoisammattitutkinnoista saa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin.
Terveydelliset vaatimukset ja muut edellytykset
Koulutukseen hakeutuvan tulee antaa koulutuksen järjestäjälle opiskelijaksi ottamisen edellyttämät terveydentilaansa koskevat tiedot sekä mahdollinen tieto aikaisemmasta opiskeluoikeuden peruuttamista koskevasta päätöksestä (SORA-lain vaatimus, Laki ammatillisesta koulutuksesta (13.7.2018/547) 41§, ja 81§, Opiskelijaksi ottamiseen liittyvä tiedonsaanti ja asetus ammatillisesta koulutuksesta 20§ (15.2.2018/138).
Opiskelijaksi valinnan voi estää ja valinnan voi mitätöidä:
- väärennettyjen tietojen luovuttaminen oppilaitokselle
- sellainen psyykkinen tai fyysinen sairaus tai vamma, joka estää käytännön tehtäviin tai työssäoppimiseen osallistumisen
- sellainen näön tai kuulon heikkous, jota ei saada korjattua apuvälinein sekä värinäön häiriö
- hankala käsi-ihottuma
- allergia lentokonehuoltotyössä käytetyille aineille ja materiaaleille
- tuki- ja liikuntaelimistön sairaus tai vamma
- sairaudet, jotka pahenevat vuorotyössä
- mielenterveyden häiriö
- päihteiden ongelmakäyttö tai päihderiippuvuus
- sellainen kansalaisuus, jonka ilmailualan opinnot on estetty Euroopan Lentoturvallisuushallinnon päätöksellä
Opiskelijaksi ei voida ottaa henkilöä, joka ei ole kykenevä opintoihin liittyviin käytännön tehtäviin tai työssäoppimiseen, jos opintoihin liittyvät turvallisuusvaatimukset sitä edellyttävät ja jos estettä ei voida kohtuullisin toimin poistaa.
Lisätietoja
Toimipisteet
Vantaan ammattiopisto Varia järjestää ammatillista koulutusta neljässä toimipisteessä eri puolilla Vantaata.
Lisätietoa toimipisteestä Vantaan ammattiopisto Varia, Aviapoliksen toimipisteRälssitie 13
01530Vantaa
Suomi