Kiusaamisen ehkäisy ja puuttuminen

Kiusaamisesta on kyse silloin, kun lapsi tai nuori joutuu toistuvasti tahallisen ikävän toiminnan kohteeksi. Vantaalla on otettu elokuussa 2022 käyttöön toimenpideohjelma, jolla puututaan kiusaamiseen ja ehkäistään sitä. Toimenpideohjelma koskee jokaista päiväkotia, koulua ja toisen asteen oppilaitosta.

Kolme oppilasta istuu sohvalla koulun sisätiloissa.

Kiusaamisesta on kyse silloin, kun lapsi, nuori tai aikuisopiskelija joutuu toistuvasti ja systemaattisesti vertaisen tai ryhmän tahallisen ikävän toiminnan kohteeksi. Kiusaaminen voi olla henkistä, fyysistä tai sosiaalista, kuten ryhmästä poissulkemista. Kiusaamiseen liittyy yleensä voimasuhteiden epätasapaino: kiusattu lapsi, nuori tai aikuisopiskelija on jollakin tavalla puolustuskyvytön kiusaajaan tai kiusaajiin nähden. Riidat ja erimielisyydet eroavat kiusaamisesta siinä, että ne ovat usein hetkellisiä, eikä niiden kohteeksi joudu jatkuvasti sama henkilö eikä niissä usein ole voimasuhteiden epäsuhtaa. Jokaisen oma kokemus kiusattuna olemisesta on keskeistä.

Miten puuttua häirintään, kiusaamiseen tai väkivaltaan? 

  1. Mene rauhallisesti lähemmäksi, jos tilanne sallii. Kysy: ”Mitä tapahtuu?” 
  2. Pyydä, että tekijä/tekijät lopettavat. 
  3. Kysy: ”Onko kaikki hyvin?” 
  4. Kysy uhrilta, onko vastaavaa tapahtunut aikaisemmin ja onko uhri kertonut asiasta aikuiselle. 
  5. Pyydä uhrilta lupa soittaa hänen huoltajilleen tai pyydä, että hän itse soittaa heille ja kertoo mitä on tapahtunut. 
  6. Älä jätä uhria yksin. Jos on mahdollista, saata hänet kotiin. Muussa tapauksessa katso, että hän pääsee turvallisesti lähtemään paikalta. 

Soita 112 jos tilanne vaatii. Jää odottamaan, että apu saapuu paikalle. Älä jätä uhria yksin.

Vantaan toimenpideohjelma kiusaamisen ehkäisemiseksi ja siihen puuttumiseksi

Tämä toimenpideohjelma koskee kaikkia kasvatuksen ja oppimisen toimialan palvelualueita eli jokaista päiväkotia, koulua ja toisen asteen oppilaitosta. Palvelualueet tarkentavat sisältöjä omaan toimintaympäristöönsä soveltuviksi. Toimintayksiköt sopivat yksikössä käytössä olevista konkreettisista toimintatavoista. Toimenpideohjelmaa jalkautetaan toimintayksiköihin keväällä 2022 ja otetaan käyttöön 1.8.2022. Ensimmäinen arviointi tehdään vuoden 2022 lopussa ja sen jälkeen toimenpideohjelma arvioidaan vähintään valtuustokausittain.

Kiusaamista ehkäisevät toimenpiteet

Kiusaamiseen puuttumisen toimenpiteet